Newcomen Buhar Makinesi (1712)

0

Mucidi Thomas Newcomen’ın adını taşıyan Newcomen buhar makinesi, mekanik işler için buhar gücünü kullanmak üzere tasarlanan ilk pratik cihazdı. İlk Newcomen buhar makinesi 1712 yılında üretildi.

Makine, o dönemde zaten bilinen buhar silindiri ve buhar gücüyle çalışan piston teknolojilerini birleştirerek, bir denge kaldıracı yardımıyla pompanın yükselip alçalmasını sağlıyordu. Bu sayede Newcomen, basit bir şekilde kömür yakarak kuyulardan, madenlerden ve rezervuarlardan sürekli olarak büyük miktarlarda su pompalanabilmesini sağlayan bir kaldırma motoru yarattı. Artık ağır işçiliğe gerek kalmamıştı. (Bu buluştan önce tulumbaları genellikle atlar çekiyordu.)

Makine hem görece basitti hem de maliyeti bir ahır dolusu atın bakımıyla uğraşmaktan daha düşüktü. Buna 18. yüzyılın başlarında İngiltere’de hızla genişlemekte olan sanayi de eklenince makine kısa sürede popüler hale geldi. Yalnızca İngiltere’de değil, İskoçya’da, Galler’de ve Kıta Avrupası’nda da Newcomen makineleri kuruldu. 18. yüzyılın ortalarında, yani Newcomen’ın makineyi icat etmesinden sadece 40 yıl sonra 100’den fazla sistem kurulmuştu. Buhar makinesinin İngiliz sanayisinin gelişmesinde oynadığı büyük rol düşünülünce, Newcomen’ın ezber bozan buluşları, bugün Sanayı Devrimi’nin temellerinden biri olarak kabul ediliyor.

Tabii ki günümüz standartlarıyla, hatta 18. yüzyıl sonlarında ulaşılan standartlarla karşılaştırıldığında Newcomen’ın makinesi son derece kaba ve basit kalıyor. Aslına bakılırsa makinenin 1769’a kadar çözülemeyen önemli bir kusuru vardı: Makinenin piston silindiri her buhar çevrimi için doğrudan soğutulduğundan, kazanda üretilen buharın çoğu, bir sonraki çevrimde silindiri yeniden ısıtmak için boşa harcanıyordu. Newcomen makinesi büyüdükçe silindir de büyüyor, bunun sonucunda silindiri yeniden ısıtmak için daha da fazla buhar gerekiyordu. Yani makine büyüdükçe sorun daha da büyüyordu. Isıtma için giderek daha fazla miktarda buhar boşa harcanıyor ve gereken buharı üretmek için de daha fazla kömür yakılıyordu.

Bu kusuruna rağmen Newcomen makinesinin buhar gücünü kinetik enerjiye ve mekanik işe dönüştürme becerisi, mühendislikte önemli bir dönüm noktası oldu ve o dönemde İngiliz sanayisinin şekillenmesinde kilit rol oynadı.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T