Motosiklet Türleri

2

Ülkemizde toplu taşıma, araç paylaşımı ve bisiklet gibi seçeneklerin yanında motosiklet kullanımı da yaygınlaşmaya başlamıştır. Farklı motosiklet türleri düşünüldüğünde, aralarındaki avantajlar ve dezavantajlar nelerdir?

Scooter

Scoot kelimesi, İngilizcede “Acele ile kaçmak, aralardan sıyrılmak” anlamına gelmektedir. Scooter ise, tahmin edebileceğiniz üzere, daha çok şehir içi kısa mesafe sürüşleri için tasarlanmış ve otomatik vitesli motosikletlerdir. Genelde 50 cc ile 150 cc arasında motorlara sahiptirler.

Kısa şase boyları, hafiflikleri, büyük sele altı bagaj kapasiteleri, sıkışık trafikte hareket etme serbestlikleri büyük avantaj sağlamaktadır. Uygun fiyatlı olmaları, her kesimin rahatlıkla ulaşabilmesine izin verir.

Ne yazık ki küçük tekerlek çapları ise sürüş konforunu bozabilir, fren ve viraj becerisini azaltır. Amacına uygun kullanılması durumunda harika makinelerdir.

Maxi Scooter

Maxi Scooter’lar 250 cc ile 650 cc arasında üretilmektedir. Tekerlek çapları büyük, motor güçleri yüksek, hızlı, büyük, konforlu, uzun yolda da rahatlıkla kullanılabilen, yüksek donanımlı ve becerikli motosikletlerdir. Şehir içindeki dar alanlarda rahat hareket edememeleri sorun yaratabilir.

Naked

Grenajı olmayan, “çıplak” motorlardır. Son derece güzel görünürler. Safkan ve yapılı halleri çok çekici olabilir. Şehir içinde vitesli motor kullanmak için ideallerdir. Kıvrak, güçlü, esnek, hızlı motorlardır.

Ancak ön camlarının kısalığı veya olmayışı ve aerodinamik yapılarının bozuk olması; yüksek hızlarda sürücü veya artçıya şiddetli bir rüzgar direncini yansıtacaktır. Yük taşımak için çok uygun değillerdir.

Enduro, Enduro-Touring

Enduro, Latince “Douro” yani dayanıklılık kökünden gelen bir kelimedir. İngilizcede de Enduro, ‘Uzun yol, dayanıklılık’ anlamına gelir ve hemen her spor dalı için kullanılır.

Rahatlıkla anlayabileceğiniz gibi, Enduro motorlar, uzun yolda dayanıklı, rahat, ergonomik ve hızlı olmaları için tasarlanmış motosikletlerdir. Büyük lastik çapları, bozuk zeminlerde de güvenle ilerlemeyi sağlar.

İki kişi, üç çanta, bir çok yan ekipman ile dünyanın her yerine rahatlıkla gidebilecek, kolay kolay bozulmayacak motorlardır.

Adventure, Off-Road

Off-Road/Cross sınıfı motosikletler tek kişilik arazi motorlarıdır. Atlamak-zıplamak, bozuk zeminlerde rahat ilerlemek için tasarlanmış büyük çaplı tekerlekleri, özel amortisörleri ve frenleri vardır.

Sport-Super Sport

Halk arasında “Racing” olarak da bilinen; yüksek hızları ve üst düzey viraj alma kabiliyetleri ile öne çıkan oldukça kuvvetli motosikletlerdir. Genelde tek kişilik tasarlanmışlardır.

Profesyonel yarışlara hazırlanabilecek ve dolayısıyla modifikasyona uygun motorlar olup, oldukça yüksek kullanım becerisi gerektirirler.

Motosiklet türleri arasında kaza riski en çok bu türdedir. Yanlış ve bilinçsiz sürücülere ciddi tehlike yaratabilirler.

Touring

Uzun asfalt sürüşleri için tasarlanmış motosikletlerdir. 600 cc’den 6 silindirlik 1800 cc hacimli motorlara kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahiptirler.

Fabrika çıkışlı büyük arka ve yan çantaları ile geniş bir bagaj hacmi sunarlar. Büyük yakıt depoları ise daha seyrek mola vermeye olanak verir. Son derece konforlu sele ve amortisör sistemleri mevcuttur.

İyi yol tutuşuna sahiptirler. Uzun ön cam, GPS, radyo/CD çalar, hava yastığı, cruise control, sürücü ve artçı için ısıtmalı sele, ısıtmalı kahve tutucusuna kadar konfora yönelik pek çok donanım mevcuttur. Ancak şehir içindeki sürüşlerde fazla büyük ve hantal kalırlar.

Chooper-Cruise-Custom

Selesi alçak, tekerler arası mesafeleri uzun, tasarımları kişiye özel olan, asfalt sürüşüne yönelik motorlardır. Motosiklet türleri arasında bu türün ortaya çıkmasına ünlü Amerikan motosiklet şirketi Harley Davidson sebep olmuştur.

1900 yılından beri dünyanın en başarılı makinelerini klasikleşerek üretmektedirler. Viraj ve fren kabiliyeti zayıf olmasına karşın, motosiklet türleri arasından görünüş ve sesli egzozları ile milyonlarca sürücüyü cezbetmektedirler.

Retro-Klasik

1950’li yıllarda oldukça popüler olan klasik modellerin modern çağa uyarlanmış versiyonlarıdır.

İlla eski olması gerekmediği gibi; el emeği ile üretilmiş, eskiye özdeş ve klasik tarzda dizayn edilmiş motosikletlerdir. Günümüzde bu tür motorlara olan ilgi giderek artmaktadır.

İlginizi çekebilir: Tek Tekerlekli Bisiklet

Kaynak: Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu

2 Yorumlar
  1. Doğukan diyor

    Enduro kullanıcısı olarak, arkadaslar soruyor “bu hangi tarz motor?” diye, artık direk motosiklet türleri diye link atıcam. Açıklayıcı yazı olmuş.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T