Kozmos Hakkında 10 ilginç Bilgi (3)

0

Uzayda yer alan tüm madde ve enerji formlarının genel adı Kozmos olarak tanımlanır. Yani Kozmos kısaca evrendir, yaşamın kendisidir. Bu serimiz 5 paylaşımdan oluşacak ve sizler için Kozmos hakkında merak ettiğiniz birçok sorunun yanıtına yer vereceğiz. Ay’a gerçekten ayak basıldı mı? Uzay nasıl kokuyor Evrenin merkezi neresidir? Ve çok daha fazlası…

Uzay istasyonunda tarım

10 Ağustos 2015’te NASA astronotları ilk kez uzayda yetiştirdikleri marulu yedi. Bilim geliştikçe üretilen ürünlerde gelişmeye devam edecek.

Bir yıldıza bakarak kör olmak mümkün mü?

Eğer bir yıldıza yeteri kadar yakınsanız, kesinlikle sizi kör edecektir. Yıldızlar bize binlerce, milyonlarca ışık yılı uzaklıkta olduğu için sorun yaşamıyoruz. En yakın yıldızımız Güneş’i ele alırsak koruyucu gözlük olmadan ya da Güneş filtresiz teleskoplarla bakmak körlükle sonuçlanacaktır.

Güneş ışığı Dünyamıza nekadar sürede ulaşıyor

Güneş, Dünya’ya 8 ışık dakikası uzaklıktadır. Yani biz aslında Güneş’in 8 dakika önceki halini görüyoruz.

Voyager 1′ de Mozart

Voyager 1, 1977’den uzak geleceğe bir mesaj taşıyor. Voyager sonda yapımcıları Dünya dışı yaşaö formlarının bulunması amacıyla Dünya ve sakinleri hakkında iki altınn plak hazırladı. Plaklar resim ve ses verileri ile bu verilere nasıl ulaşılacağını anlatan basit bir açıklama içeriyor. Plakların her birisinde 155 görüntü, 55 dilde selamlama, Mozart, Bach ve Chuck Berry’in parçalarıi dalga, rüzgar, gök gürültüsü, hayvan sesleri gibi doğal seslerin bir araya getirilmesinden oluşan ” Sounds of Earth” adı verilen sesler bulunuyor. Bu iki uzay sondasının içinde Güneş sistemimizi terk eden plakların ömrü ise 500 milyom yıl…

Uzaydaki ilk köpek

Laika uzaya gönderilen ilk köpekti. Ne yazık ki kabinin aşırı ısınması sonucu öldü.

Güneş yolun yarısında…

Güneş 4,5 milyar yaşında. Hidrojen deposunun neredeyse yarısını yakmış olan Güneş, ancak 5 milyar yıl daha yakabilecek hidrojene sahip. Güneş şuan sarı bir cüce yıldız. 

Plüto’ya ismi 11 yaşındaki bir kız çocuğu tarafından verildi.

Adını Roma’nın yer altı tanrısı Pluton’dan alan cüce gezegene, bu adı 11 yaşındaki Venetia Burney vermiştir.

Samanyolu’nun merkezinde ne var…

Samanyolu’nun merkezinde en iyi teleskoplarla bile gözlemlenemeyecek kadar kalın gaz bulutları var. Fakat astronomlar galaksimizin kalbinden kızılötesi, radyo ve röntgen sinyalleri aldı. Kendi etrafında dönen dev bir anafor gibi, etrafında ne varsa, bir daha çıkarmamak üzere içine çeken ünlü kara deliklerden biri.

Oy hakkı…

Amerikan astronotlar 1977’den beri uzaydan oy kullanma hakkına sahiptir.

Bumerang etkisi

Bir astronot uzay istasyonu ziyareti sırasında uzayda bumerang fırlattı, yer çekimi olmamasına rağmen bumerang geri döndü.

Kaynak : Yeni Fikirler Dergisi

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T