5 Kitlesel Yok Oluş

0

Dünyada 4,5 milyar senedir birçok canlı yaşamını sürdürmektedir. Kitlesel yok oluş ile birlikte 110 milyar insanın ve milyarlarca canlı çeşidinin yaşadığı bilinmektedir. Ancak çok sayıda canlının da nesillerinin yaşayıp öldüğü görülmektedir. Dünyada canlı türlerinin yok olmasına neden olan beş büyük yok oluş vardır. Bunlar; Bunlar; Permiyen, Ordovisyen, Devoniyen, Trios ve Kretase yok oluşlarıdır.

   Permiyen; büyük ölüm ya da büyük yok oluş demektir. Yüzbinlerce yıl devam eden volkanik patlamanın ardından denizdeki ve karadaki canlıların %95’inin kaybolduğu yok oluştur.

   Ordovisyen; gezegenin kimyasal dengesi bozulmuş ve korkunç bir buzul çağı dönemine girmiştir. Ve böylelikle Dünya’nın yeryüzünün %85’ıne yakını resmen silinmiştir. Ayçiçeği Mercanları, Dallı Bacaklar, Grapolit, Deniz Lalesi, Zırhlı Balık, Konodotlar gibi canlılar bu dönemde yok olmuştur.

   Devoniyen; eklem bacaklı hayvanların çoğaldığı, balık türlerinin fazlalaştığı, ilk ormanların görüldüğü, denizde bulunan omurgalıların karaya vurduğu yok oluş dönemidir. İklim bozulması sonucunda oluşan küresel bir buz devrinin bir sayıda canlının yok oluşuna sebep olduğu düşünülmektedir. Deniz yaşamındaki hayatın tamamını bitirmiş bir dönemdir. Ammonit, Acanthosega, Ichtyostega, Archaeopteris fosili gibi türler devoniyen döneminde yok olan canlılardır.

   Trios; bu yok oluşun nedeni tam olarak bilinmektedir. Bu dönemde de hayvan türlerinin %35’inin, deniz yaşamının da %60’nın kaybolduğu dönem olarak bilinmektedir.

   Kretase; bu kitlesel yok oluş dünyada büyük yok oluşlardan birisidir. Bu büyük yok oluşta 200 milyon yıl boyunca yaşayan dinozor türlerinin ve sürüngen türlerinin tamamının yeryüzünden silindiği görülmektedir. Bu dönemde bilinen en önemli yok oluş dinozor türlerin yok oluşudur. Denizlerde ise plesiyozorlar, mosazorlar, belemnitler ve ammonitler gibi canlıların nesli tükenmiştir.

Altıncı kitlesel yok oluş ise Asteorid olarak isimlendirilmektedir. Biyoloji profesörü ve araştırmanın yazarlarından olan Paul Ehrlick, Standford Üniversitesinde yaptığı araştırmaların sonucunda büyük bir kitlesel yok oluşun sürecine girildiğini ifade etmiştir.

Tasmanya Kaplanı, nesli tükenen hayvanlardan Tasmanya kaplanı vahşi bir hayvan türüydü bu yüzden çiftçilerin hayvanlarına verdikleri zarar yüzünden insanlar tarafından nesli tükenmiş hayvanlardır.

En Önemil Kitlesel Yok Oluş Olarak Bilinen Dinozorlar 

Dinozorlar, nesli tükenen hayvanlar denilince şüphesiz ki akla ilk gelen hayvanlar dinozorlardır. Dinozorların yok oluş nedeni yukarıda da bahsedildiği gibi kitlesel olayların gerçekleşmesidir. Şöyle ki; insanların yeryüzünde olmadıkları dönemlerde bile dinozorlar dünyanın her yerinde, neredeyse tamamında bulunmaktaydı. Fakat uzaydan büyük bir meteorun düşmesi ile dünyada olumsuz tahribat ve atmosferde yoğun gaz partikülleri ve toz oluşmuştur. Bundan dolayı da dünya güneş ışığından faydalanamamış ve buzul çağına girmiş neticesinde de 25 kg üstü tüm hayvanların türlerinin yok olması ile karşı karşıya kalınmıştır.

Balonlu fok, Hindistan cevizi yengeci, Mamut, Ağaç Kangurusu, Köstebek Faresi, Proboscis Maymunu ve Olm nesli tükenen diğer canlı türleridir.

Dev boynuzlu gergedan, Avrasya’da yaşayan ve gergedan ailesinin antik bir akrabası olarak bilinmektedir. Büyük bir boynuza sahiptir. Nesli 26.000 yıl önce tükenmiştir.

Dev tembel hayvanlar, 6 metre uzunluğuna ulaşabilen çok çok büyük hayvanlardır. 8000 yıl önce nesilleri tükenmiştir.

Mamutlar, nesli tükenen hayvanlardan en çok akıllarda kalandır. Bu antik devlerin kalıntılarına çok sık rastlanmaktadır. Ve günümüz bilim dünyasında bu nesli tükenen hayvanların geri döndürülmeleri adına çalışmalar yapılmaktadır.

Gezegenimiz binlerce yıl boyunca birçok hayvan türüne ev sahipliği yapmıştır. Bazı hayvanlar günümüze kadar gelmiş bazı hayvanlar ise birçok nedenden ötürü nesilleri yok olmuştur. Hayvan türlerin yok olmasının en büyük sebepleri iklim değişikliği, hava kirliliği ve ağaçların gereksizce yok edilmesidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T