Keratin Nedir?

0

Keratin proteini insanlarda ve hayvanlarda benzer şekilde bulunur. İki ana türü vardır ve her birinin yapısı bir diğerinden hafifçe farklıdır. Hayvanlarda tüy, deri, tırnaklar, toynaklar ve yünün temel yapıtaşı olan alfa keratin sarmal yapılıdır. Kuşların gagalarında ve sürüngenlerin pullarında bulunan, daha sert olan beta keratin ise birbirine paralel tabakalardan oluşur. Keratinin her iki çeşidi de aminoasitlerden meydana gelir. Aminoasitler hücrelerimizin, kaslarımızın ve diğer dokularımızın büyük çoğunluğunu oluşturan bütün proteinlerin yapıtaşıdır.

Kıvırcık saçta, keratini oluşturan protein zincirindeki aminoasitlerin arasında daha çok bağ vardır.

Keratinin esnekliği, yapısındaki farklı aminoasitlerin oranına bağlıdır. Sistein adındaki aminoasit, keratini birbirine bağlayan ve ona gücünü veren disülfür köprülerini oluşturmaktan sorumludur. Keratin ne kadar çok sistein içerirse bağlar da o kadar güçlü olur. Bu yüzden de sert tırnaklarda ve toynaklardaki sistein miktarı, yumuşak ve esnek saçlarda olduğundan daha fazladır. Yanan saçın ve tırnağın o keskin kokusu da sisteinin içindeki kükürtten gelir.

Bu Protein Saçlarınızı Nasıl Oluşturur?

Alfa Sarmalı: Keratin, peptit bağları tarafından bir araya getirilen ve polipeptit zinciri oluşturan aminoasit sarmallarından oluşur.

Protofibril: Üç alfa sarmalı birbirine dolanarak, saç teli oluşturmanın ilk adımı olan protofibrili meydana getirir.

Mikrofibril: Dokuz adet protofibril, iki adet protofibril telinin etrafında daire biçiminde birleşerek 11 damarlı kabloya benzer bir yapı oluşturur.

Makrofibril: Yüzlerce mikrofibril düzensiz bir yapıda bir araya gelerek bir makrofibril oluşturur.

Saç Hücresi: Bu makrofibriller, saç hücrelerinin içinde birleşir ve saç telinin korteks adındaki ana gövdesini oluşturur

Kaynak: İnsan Bedeninin Sırları

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T