İnsan Kafatası

0

İnsan kafatası 22 kemikten oluşur ve bunlar iki ana gruba ayrılmıştır. İlki olan kranium, 8 kranyal kemikten meydana gelmiştir. İkinci grup olan yüz iskeletiyse 14 yüz kemiğinden oluşur. Bu kemikler, sütür adı verilen fibröz (yani lifli) birleşim yerleriyle bir araya getirilir. Kafatasına özgü olarak bu birleşim yerleri 30 ila 40 yaşları arasında kaynaşır ve bir daha hareket etmez.

Kafatası yüzeysel adaleleri, sinirleri ve kan damarlarını korumada çok başarılıdır.

Kraniumun kalvaryum adında bir çatısı ve karmaşık bir de tabanı vardır. Kalvaryum, üstteki ve yanlardaki düz kemiklerle birlikte, içinde beynin bulunduğu kranyal kaviteyi (boşluğu) oluşturur. Taban parça büyük boşluklara ayrılmıştır ve kranyal sinirlerin, kan damarlarının ve omuriliğin geçmesi için çeşitli açıklıkları vardır.

Yüz iskeletiyse yumuşak yüz dokusuna destek oluşturur. Yüz iskeletinin kemikleri kaynaşarak göz çukurlarını, burun boşluğunu, ağzı ve sinüsleri oluşturur. Kafatasını meydana getiren 22 kemikten sadece bir tanesi hareketlidir, o da alt çenedir.

İnsan Kafatası Anatomisi

Yukarıdaki şekilde görüldüğü üzere, kafatası çok karmaşık yapılıdır ama başlıca görevlerinin beyni korumak ve yüzü desteklemek olduğu düşünülürse bu hiç şaşırtıcı değil.

Alın Kemiği: Alnı oluşturan tek kemiktir. Kalvariyel kemiklerden olmasına rağmen çoğunlukla yüz kemiği olarak kabul edilir.

Üst Çene Kemiği: Üst çenenin ve sert damağın bir parçasını oluşturan üst çene kemiği, burnun ve göz çukurlarının da bir kısmını oluşturur.

Elmacık Kemiği: Bu kemikli kavis, çeneden kulak kanalının hemen üstüne kadar uzanır.

Alt Çene Kemiği: Kafatasının hareket edebilen tek kemiği olan alt çene aynı zamanda kafatasının en büyük ve en güçlü kemiğidir.

Sfenoid Kemik: Karmaşık yapılı sfenoid kemik çok önemlidir çünkü kafatasını oluşturan neredeyse tüm kemiklere bağlıdır.

Şakak Kemiği: Dört kısma ayrılan şakak kemiği, şakağı destekler ve duymamızı sağlayan yapıları barındırır.

Pariyetal Kemikler: Pariyetal kemikler kafatasının üst yan kısmını oluşturur. Bu kemikler kafatasının üstünde birleşir.

Kaynak: İnsan Bedeninin Sırları

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T