Felsefe Nedir

0

Felsefe, kelime anlamı bilgeliğe önem veren, bilgiye değer veren, bunları önemseyen ve en değerli şeyin bilgi olduğunu kabul gören bir dildir. Aslında net bir anlamı olmamakla birlikte geniş bir anlam yelpazesine sahiptir.

Bilgiyi aramak, buna erişebilme çabası göstermek, daima bilginin peşinden koşmak manalarını içermektedir. Felsefe kendi arasında gruba ayrılmaktadır. Bunlar; Sosyoloji, Psikoloji ve Mantık olarak gruplandırılmaktadır.

Bazı düşünürler üç nedene bağlı olarak felsefenin tanımının yapılamadığını ön görmüşlerdir. İlk neden olarak farklı felsefe disiplinlerinin var olduğudur. Bunlara örnek verilecek olursa; bilgi, ahlak ve metafizik felsefesi gibi felsefe dallarını söyleyebiliriz.

İkinci neden ise felsefenin her konusunda değişik kuram, eğilim ve öğretinin varlığıdır. Buna örnek; rasyonalizm, pragmatizm, idealizm ve realizm gibi farklı düşünce tarzlarını söyleyebiliriz. Üçüncü neden olarakta tarihsel süreçte gelişen felsefi doktrinlerin birbirleri ile olan karşıtlığıdır.

Ayrıca bu doktrinlerin çalışma alanlarının karmaşık düşüncesidir. Bu nedenlerden ötürü felsefe her durum için farklı anlam içermektedir. Buna istinaden de kesin bir tanımlama yapmanın mümkün olamayacağı söylenmektedir.

Felsefe; sevgi, dotluk, düşünme, bilgelik, hikmet, akıl, gerçeklik, hakikat, duyum, sezgi, arayış gibi kavramlarla ilişkilidir. Bu kavramlar felsefenin çok geniş anlamda incelendiği göstermektedir. Düşünürler, filozoflar, bilim adamlarının geçmişten bugüne kadar birçok buluşları olmuştur.

Ciddi bir felsefe çalışması tarihsel bir çalışmanın birleşiminden ortaya çıkar. Çünkü geçmiş tarihte yapılmış yanlış felsefe çalışmalarının hatalarını, argümanlarını görmelerini sağlamaktadır. Bu tarihsel bilgiler filozofların daha hızlı ilerlemelerini sağlamaktadır. Her filozofun kendine ait kuramları bulunmaktadır.

Bu kuramlarını geliştirirken eskiden bu çalışma ile ilgili yapılmış kuramları inceleyerek çalışmalarına devam ederler. Felsefenin hayatımızda doğru bilgiyi bulmamız için önemli bir yere sahiptir. Mantık, bilgi ve akıl çerçevesinde yapılan felsefi çalışmalar insanların doğruyu bulmasını, hedefine doğru yaklaşmasını amaçlar. Düşünce bilimi olan felsefe, kötü bilgileri çürütüp doğru bilgilerle hayatın daha iyiye gitmesini sağlar. Doğru bilgi ve bilgelik mantıklı düşünmekten ileri gelmektedir.

Felsefe, doğru bilgiye ulaşmak, düşünme becerisini geliştirmek, problemlere karşı farklı yaklaşım yöntemi ile çözüm bulmak için; doğru düşünmenin, mantıklı düşünce tarzının en iyi olduğu bir dildir. Bu bakımdan hayatımızdaki yeri oldukça önemlidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T