Embriyonun Yolculuğu

0

İlk Sekiz hafta, çiçeği burnunda bir insan için uçsuz bucaksız bir süre. Embriyonun Yolculuğu…

1. Hafta

Döllenmeden sonraki bir hafta içinde, artık blastosit adıyla bilinen döllenmiş yumurta, rahmin yolunu tutar. Birkaç gün içinde hücreler başlıca iki kütle oluşturacak biçimde ikiye ayrılır. Dış katman plasentaya, iç hücre kütlesiyse cenine dönüşür. Her şey yolundaysa, gelişen embriyo, rahim duvarının katmanları arasına yerleşir.

2. Hafta

Mezodermiyal dokudan böbrekler oluşur ve ağız belirir. Basit bir omurilik ve bağırsak, şu anda baştan kuyruğa kadar uzanmaktadır. Embriyonun ön kısmı daha hızlı geliştiğinden, baş ve kuyruk kısmı aşağı doğru kıvrılır.Kalp tüpü kıvrılarak U biçimini alır ve vücutta kan dolaşımı başlar.

3. Hafta

Üçüncü haftanın başında, daha sonra embriyonun kuyruk sokumuna dönüşecek olan bir oluk meydana gelir. Buna “başlangıç çizgisi” denir. Başlangıç çizgisinden yepyeni bir doku katmanı (mezoderm) oluşur. Omurilik, böbrekler ve başlıca dokular tüm bundan yola çıkarak büyür. Ektodermal doku hücreleri, sinir sistemi gelişiminin ilk aşamaları olan nöral kıvrımı ve plakayı yaratır. Başlangıç çizgisi gelişerek omuriliğe dönüşür.

4. Hafta

Mezodermiyal dokudan böbrekler oluşur ve ağız belirir. Basit bir omurilik ve bağırsak, şu anda baştan kuyruğa kadar uzanmaktadır. Embriyonunun kısmı daha hızlı geliştiğinden, baş ve kuyruk kısmı aşağı doğru kıvrılır. Kalp tüpü kıvrılarak U biçimini alır ve vücutta kan dolaşımı başlar.

5. Hafta

Başla beden arasında; yüzde, gırtlakta ve boyunda yer alan faringeal arklar görülür. Girift bir sinir ağı ve kan damarları gelişir. Embriyonun gözleri oluşur, kulakları görünür hal alır. Bağırsakların orta kısmında dalak ve pankreas gelişmeye başlar. Thymus ve paratiroit bezleri üçüncü faringeal arkustan oluşur. Kol ve bacaklar, pedal biçimli tomurcuklar halinde göze çarpmaya başlar.

6. Hafta

Embriyonun sırtında 42 doku bloku oluşur ve bel kemiği, kaburgalar ve gövde kasları gelişmeye başlar. Embriyonun uzunluğu artık 7-8 mm’dir. Embriyonun kalbi düzgün bir ritimle atmaktadır ve midesi de yerindedir. Kulaklar, burun, el ve ayak parmaklarıysa daha yeni yeni tomurcuklanmaktadır.

7. Hafta

Embriyonun göz kapakları, birkaç gün yapışık kalan tek bir zardan oluşmaya başlar. Gelişmenin bu aşamasında uzuv kasları biçimlenmeye başlar. Göğüs boşluğu bir kas grubu tarafından karın boşluğundan ayrılır. Bu kaslar ileride diyaframa dönüşür.

8. Hafta

Dördüncü ile sekizinci haftalar arasında beyin o kadar hızlı gelişir ki vücudun geri kalanına orantılandığında kafa aşırı büyük kalır. Gonadlar, yani eşey bezleri gelişerek yumurtalığa ya da testise dönüşmeye başlar. Dirsekler, el parmakları, dizler ve ayak parmaklar gerçekten biçimlenir. Göğüs boşluğundaki akciğerler de gelişmektedir. Sekiz haftalık dönem tamamlandığında embriyo bir cenin olur çıkar.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T