Dünyaca Ünlü Coğrafyacı Listesi

0

Dünyaca ünlü coğrafyacı listesi sizler için derlendi. Tabi ki buraya daha fazla coğrafyacı eklenmeli, sizlerle hemfikiriz. Listemiz güncellenerek devam edecektir.

Doğal ekosistemler, fiziksel özellikler, göç kalıpları, etnik dağıtım kalıpları ve diğer insan-çevre etkileşimi unsurları gibi şeyler coğrafyanın illeridir. Bugün, pek çok insan ünlü bir coğrafyacıya isim veremedi. Geçmişte, dünyanın çoğu hala egzotik ve keşfedilmemişken, coğrafyacılar toplumda çok önemli bir rol oynadılar. Beş coğrafyacı, coğrafya bilimine katkılarından dolayı özellikle dikkat çekicidir.

Eratosthenes

Eratosthenes
Eratosthenes

İlk etapta coğrafya terimi Eratosthenes’i oluşturan adama gitmek gerekiyor. MÖ 276-195 yılları arasında bilinen dünyanın en eski haritalarından birini yarattı, ancak en büyük katkısı enlem ve boylam kavramıydı. Eratosthenes “coğrafi” (dünya) ve “graphein” (yazmak) köklerinden coğrafya kelimesi ile geldi. Ayrıca dünyanın boyutunu (en az% 2 hatayla), dünyanın eksenel eğimini ve hatta muhtemelen güneşten olan mesafesini hesaplayabilen ilk insandı. Bu dikkate değer başarılar olmasa bile, Eratosthenes coğrafyayı icat eden adam olarak kayda değer olacaktır.

Al Idrisi

Al Idrizi
Al Idrizi

İkinci 12. yüzyılda coğrafyacı ve haritacı Ebu Abd Allah Muhammed el-Fîrisi el-Kurtubi El-Hacı el-Sabti, ayrıca El Idrisi veya Dreses olarak da adlandırılır. Bir coğrafyacı için olduğu kadar bir haritacı olduğu için de ünlü. Rönesans öncesi bir Rönesans adamı olan Al Idrisi, sadece Tabula Rogeriana’da bulunan Avrasya ve Kuzey Afrika haritasını çıkarmadı, aynı zamanda coğrafi özelliklerin, etnik grupların, sosyoekonomik faktörlerin ve diğer özelliklerin son derece ayrıntılı bir incelemesini yazdı. çizdiği her alandan. Bilgilerinin, hakkında yazdığı alanların ziyaretçileriyle yaptığı görüşmelerin yanı sıra, kendi seyahatlerinin yanı sıra, birkaç kişinin evlerinden beş ila on milden fazla seyahat ettiği bir dönemde İspanya, Portekiz, Fransa, Anadolu’yu ziyaret ettiği bir zamanda ve İngiltere, on altı yaşındaydı ve daha sonra yaşamda daha da yoğun bir şekilde yolculuk yaptı.

Alexander von Humboldt

Alexander von Humboldt
Alexander von Humboldt

Sırada Alexander von Humboldt var. O 18 sırasında kaşif ve doğabilimci oldu. Hava desenleri, jeoloji ve biyolojinin, hangi bitkilerin hangi alanlarda gelişebileceğini belirlemede rol oynadığı fikrini geliştiren ilk kişi oydu. Coğrafi ve biyolojik verileri yıllarca özenle topladı ve aralarındaki ilişkileri dikkatlice izledi. Sonuçta, yaşamını adadığı coğrafya ve doğa bilimi yönlerini kapsayan çok hacimli bir çalışma olan Kosmos oldu.

Immanuel Kant

Immanuel Kant
Immanuel Kant

Dördüncü, Immanuel Kant. Kant, bir coğrafyacıdan daha 18. yüzyıldan kalma bir filozof olarak bilinmesine rağmen, çalışmaları coğrafyaya bugün meşru bir bilim olarak bakmanın nedeninin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Coğrafyanın şeyleri mekanlara göre sınıflandırdığına, tarihin zamanlara göre sınıflandırdıklarına inanıyordu. Sonuç olarak, Kant’a göre, coğrafyanın hemen her bilgi alanında önemli bir yeri vardı. Coğrafyanın akademik önemini belirleyerek, entelektüel bir disiplin olarak coğrafyaya daha fazla meşruiyet kazandırdı.

Carl Ritter

Carl Ritter
Carl Ritter

Daha sonra, modern coğrafyanın en önemli isimlerinden biri Carl Ritter. 19. yüzyıl boyunca çalışan Ritter, dünyanın çeşitli coğrafi özelliklerine insan vücudundaki organlar gibi davrandı. Her birinin bir bütünlük oluşturmak için diğerleriyle etkileşime girdiğine ve tıpkı bir kişinin organlarının sağlıklarını belirlediğine inanıyordu. Bir yerin coğrafi özellikleri sakinlerinin tarihini etkiledi..

Arnaldo Faustini

Arnaldo Faustini
Arnaldo Faustini

Arnaldo Faustini, Faustini ay kraterinin ismini verdiği adamdır. 1972 yılına kadar yaşamış 1872 doğumlu bir coğrafyacı, yazar ve haritacıydı. Kutuplarda uzmanlaştı ve sadece kutuplarla ilgisi olan konularda on dokuz farklı kitap yazdı. Zamanın birkaç kutup araştırmacısını tanıyordu, yolculuklarının hesaplarını diğer dillere çevirmelerine yardımcı oldu ve keşfettikleri alanların haritalarını çıkardı. Faustini’nin kutuplara olan tutkusu, çeşitli kutup keşiflerinin temelini oluşturdu ve çalışmaları halen Fermo, İtalya’daki Polar Müzesi’nde sergileniyor.

En iyi coğrafyacıların çoğu aynı zamanda haritacılardı ve tersi de doğruydu. Hem harita yapımı hem de coğrafya, tıpkı bilim kadar sanat olan sevgi uğraşlarıdır. Birçok haritacı sanatçı ve yazar iken, birçok coğrafya filozof ve kaşif idi. Tüm ünlü coğrafyacılar dünya ve çevrelerindeki insanlar hakkında bir merak sergilediler ve gördükleri şeyleri yorumlamak için yeni yollar geliştirdiler. Bu insanlar, doğal dünyanın insanlık tarihini nasıl etkilediğine, insanların yerleşmeye meyilli olduğu alanlara, ticaret ve kültürel değişim yollarının kurulmasına, dünyadaki farklı kültürlerin gelişimine nasıl etki ettiği hakkındaki anlayışımızı şekillendirmeye yardımcı oldu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T