Çekiç Başlı Köpek Balığı (Sphyrnidae)

Çekiç başlı köpek balığı, Sphyrna ve Eusphyra cinsleri olmak üzere toplam 9 tür içeren Sphyrnidae ailesindeki herhangi bir köpek balığına verilen addır.

Çekiç ya da kürek şeklinde benzersiz bir kafa yapısına sahiptirler. Dünya çapında kıyı şeridi ve kıta sahanlığı boyunca tüm ılık sularda bulunurlar.

Buradan,  büyüklüğü yaklaşık 1 ila 6 metre arasında değişen, 9 çekiç başlı köpek balığı türü hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Cekic Basli Kopek Baligi Buyuk Cekic1.Büyük Çekiç Başlı Köpek Balığı (Sphyrna Mokarran)

Büyük çekiç, maksimum 6,1 metre uzunluğuyla Sphyrnidae ailesi içerisindeki en büyük çekiç başlı köpek balığı türüdür.

Kabuklu hayvan, ahtapot, kemikli balıklar ve daha küçük köpek balıkları olmak üzere geniş bir av çeşidi ile beslenir. Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanuslarında bulunur.

Potansiyel olarak tehlikeli olmasına rağmen, büyük çekiç insanlara nadiren saldırır. Bunun yanında bazen, dalgıçlara karşı meraklıdır.

Asya pazarında son derece değerli olan ve köpek balığı yüzgeci çorbası yapımında kullanılan yüzgeçleri için insanlar tarafından büyük oranda avlanır.

Cekic Basli Kopek Baligi Puruzsuz Cekic2.Pürüzsüz Çekiç Başlı Köpek Balığı (Sphyrna Zygaena)

Pürüzsüz çekiç, Sphyrnidae ailesi içerisindeki en büyük ikinci köpek balığıdır. Ortalama olarak büyüklüğü 2,5 ila 3,5 metre arasındadır.

Bu zamana kadar kaydedilmiş en büyük olanı 5 metre uzunluk ve 400 kg ağırlığa sahiptir. Aktif bir avcı olan pürüzsüz çekicin besin kaynağını, kemikli balıkların bir çok çeşidi ve omurgasızlar oluşturur.

İnsanlar tarafından avlanmalarının sebebi, diğer bir çok köpek balığında olduğu gibi, yüzgeçlerinin köpek balığı yüzgeci çorbası için son derece değerli oluşudur.

Pürüzsüz çekiç, insanlar için potansiyel tehlikelidir. İnsanlarla karşılaşma olasılığı daha düşük olan ılıman suları tercih etmelerine rağmen, 1’i ölümcül olmak üzere kayıtlı 34 saldırısı bulunmaktadır.

Cekic Basli Kopek Baligi Tarakli Cekic3.Taraklı Çekiç Başlı Köpek Balığı (Sphyrna Lewini)

Taraklı çekiç, çekiç başlı köpek balığı türleri arasında en yaygın olanıdır.  Dünyadaki bütün ılık, ılıman ve tropik sularda bulunur.

Erkekler ortalama olarak 1,5 ila 1,8 metre uzunluk ve 29 kg ağırlığında, dişiler ise 2,5 metre uzunluk ve 80 kg ağırlığındadır.

Türleri arasında en hızlı metabolizmaya sahip köpek balığıdır. Bu sebeple daha fazla yiyeceğe ihtiyaç duyar. Başlıca besinlerini, sardalye, uskumru ve ringa balığı gibi balıklar ve bazen kalamar ve ahtapot gibi kafadan bacaklılar oluşturur.

Cekic Basli Kopek Baligi Tarakli Kaput Basli4.Taraklı Kaput Başlı Köpek Balığı (Sphyrna Corona)

Uzunluğu maksimum olarak sadece 1 metreye kadar ulaşan küçük bir köpek balığıdır. Diğer çekiç başlı köpek balığı türlerine göre yuvarlak bir kafa yapısına sahiptir ve kafa yapısı çekiçten ziyade tokmak şeklindedir. Fazlaca bilinmeyen bir türdür ve Doğu Pasifikte oldukça küçük bir alanda bulunur.

Cekic Basli Kopek Baligi Kanat Basli5.Kanat Başlı Köpek Balığı (Eusphyra Blochii)

Orta ve Batı Hint-Pasifik kıyılarının sığ sularında yaşayan kanat başlı çekiç, küçük kemikli balıklar, kabuklular ve kafadan bacaklılar ile beslenir. Kahverengi veya gri renkte olan bu tür, maksimum 1,6 metre uzunluğa kadar büyür.

Bulunduğu bölgeye bağlı olarak 8 ila 11 aylık bir gebelik döneminden sonra doğum, Şubat ve Haziran ayları arasında gerçekleşebilir.

Dişiler 6 ila 25 yavru doğurur. Bu zararsız tür, et, yüzgeçler, karaciğer yağı ve balık unu için insanlar tarafından yaygın olarak avlanır.

Cekic Basli Kopek Baligi Kepce Kafali6.Kepçe Kafalı Köpek Balığı (Sphyrna Media)

Çekiç başlı köpek balığı türleri arasında küçük bir balık olan kepçe kafalı çekiç, Batı Atlantik Okyanusu ve Doğu Pasifik Okyanuslarının tropik sularında bulunur. Boyutu yaklaşık 1,5 metredir. Ahtapot, kalamar ve pisi balığı besin kaynaklarının bazılarıdır.

Cekic Basli Kopek Baligi Kaput Basli7.Kaput Başlı Köpek Balığı (Sphyrna Tiburo)

Kaput başlı köpek balığı, kepçe kafalı köpek balığı ile aynı boyutlara sahip olup, maksimum 1,5 metreye kadar büyüyebilir. Dar, kürek şeklinde bir kafa yapısını sahiptir. Doğu Pasifik ve Batı Atlantik Okyanusları tropik sularında bulunur.

Cekic Basli Kopek Baligi Kucuk Gozlu8.Küçük Gözlü Çekiç Başlı Köpek Balığı (Sphyrna Tudes)

Altın çekiç olarak da bilinen bu köpek balığı, Batı Atlantik Okyanusu’nun sığ kıyı sularında bulunur. Tipik olarak 1,2 ila 1,3 metre uzunluğa kadar büyüyebilir.

10 aylık gebelik süresi sonunda dişi, 5 ila 19 yavru doğurur. Uluslararası Doğa Koruma Birliği bu türü savunmasız olarak listeler.

9.Beyaz Yüzgeçli Çekiç Başlı Köpek Balığı (Sphyrna Couardi)

Bu tür, 2,7 metre uzunluğa kadar ulaşabilen büyük bir çekiç başlı köpek balığıdır. Doğu Atlantik Okyanusu Afrika kıyılarının tropik sularında bulunur.

Kaynak: thoughtco

Yorum yapın