Bu Ay Öğrendiğimiz 10 İlginç Bilgi (Aralık)

Denizyildizi

Gizemli Bir Denizyıldızı Hastalığı Var

Araştırmacılar ABD’nin Batı Kıyısı’ndaki denizyıldızı popülasyonlarını mahveden ve rekor sayıda denizyıldızı türünü öldüren hastalığı araştırıyor. Bilim insanları denizyıldızı ölüm sendromu (SSWS) dedikleri bu hastalığın sebebini henüz tümüyle kavramış değiller ama bazıları bunun bir viral enfeksiyon olduğu görüşünde. SWSS denizyıldızlarında lezyonlara çürümesine yol açıyor. Bunun sonucunda yaratıklar uzuvlarını yitirip birkaç gün içinde ölüyor.

Bakteri

Bakteriler Pankreas Kanseri Riskini Artırıyor Olabilir

Cancer Discovery dergisinde yayımlanan bir makale, pankreas kanseri hastalarında bağırsak bakterilerinin kanserli bölgeye taşındığının görüldüğünü bildiriyor. Araştırma, insan pankreas doku örneklerinde aktif bir mikrobiyom saptadı ve fareler üstünde yapılan deneylerde “kötü” bakterileri ortadan kaldırmanın pankreas tümörlerinin gelişimini yavaşlatıp tümörün getirdiği yükü % 50 civarında azalttığı ve bir yandan da bağışıklık sistemini güçlendirdiği görüldü.Buzullarin Erimesi

Buzulların Erimesini Yavaşlatabilir Miyiz?

Bir grup iklim uzmanı, kıtasal buz örtülerini korumanın yolunun jeüomühendislikten geçtiğini iddia ediyor. Nature Comment’te yayımlanan araştırmaya göre, sıcak okyanus sularının buzul tabanına erişmesini engelleyerek, denizde yapılar inşa edip buz sahanlığına destek olarak, buzul yataklarını boşaltarak ya da üstünde kaydıkları ince buz tabakasını dondurarak erimeyi yavaşlatabiliriz.

Cassini Huygens Sondasi

Cassini’nin Son Verileri Satürn’ün Gizemlerine Işık Tutuyor

Satürn’ün atmosferine ölüm dalışı yapan Cassini uzay aracının son verilerinden hâlâ çok şey öğreniyoruz. Bilim insanları uzay sondasından gelen sonuçları analiz ettiklerinde, Satürn’ün dönen, renkli bulut şeritlerinin gezegenin çekirdeğinin daha derinlerine indiğini ve halkalardan gelen küçük buz zerrelerinin en iç halkada erozyona yol açtığını öğrendiler.

Yapay Zeka Isinizi Elinizden Alacak Mi

Yapay Zeka, Ay Yüzeyini Haritalamada İnsandan Daha İyi

Beynin bilgi işleyişini taklit etmeye çalışan yeni bir algoritma, kraterlerin neye benzediğini öğrenmek için Ay fotoğraflarını inceliyordu. Bu yapay sinir ağı, Ay yüzeyinde binlerce yeni krater deliği keşfetti ve bunun ileride başka uydulardaki ya da gezegenlerdeki çarpma izlerini saptamada kullanılması bekleniyor.

Mars

Kuyrukluyıldız Kuyrukları Mars’ta Bulut Oluşturabilir

Mars atmosferine ilişkin yeni bir araştırma, kuyrukluyıldızların arkasındaki kozmik tozda oluşan magnezyum iyonlarının, bulut oluşumuna yardım edebilecek küçük buz kristalleri meydana getirdiğini gösteriyor. Toz, atmosferde buharlaşırken havaya metal saçıyor ve yeni verilere göre, bunlar da karbondioksit gazıyla birleşip bulut oluşturuyor.

Obezite

Obezite, Tat Tomurcuklarının Kaybına Yol Açıyor

PLOS Biology dergisinde yayımlanan çalışmada bir grup fare normal fare mamasıyla, diğer grup ise aşırı yağlı yiyeceklerle beslendi. Sonuçta, yağlanan farelerde olgun tat tomurcuğu hücrelerinin daha hızlı öldüğü ve yerine yenilerinin daha az geldiği görüldü.

Plastik Atiklar

Pasifik Çöp Alanı Öngörülenden Daha Geniş

Scientific Reports’ta yayımlanan bir makale, California ile Hawaii arasındaki okyanusta yüzen çöplerin en az 79.000 ton plastik içerdiğini gösteriyor. Bu en son rakam, geçmiş tahminlerden 4 ila 16 kat daha fazla. Plastiğin büyük kısmının balıkçılık ve nakliyat sektörlerinden kaynaklandığı düşünülüyor.

Ceres Cuce Gezegen

Ceres’te Su Olabilir

Bilim insanları, NASA’nın 2015’ten beri Ceres yörüngesinde dönen Dawn uzay aracından edinilen bilgiler ışığında, cüce gezegenin jeolojik bakımdan etkin olduğunu kanıtladılar. Yeraltındaki sıvılar, yüzeydeki çatlaklardan sızıyor olabilir.

Asal Sayi

Bilinen En Büyük Asal Sayı 23 Milyondan Fazla Basamaklı

Yeni keşfedilen bir asal sayının 23.249.425 basamağı var. Bu devasa sayı ((2 üssü 77,232,917)-1)’in hesaplanmasıyla bulundu. Tennessee’den Jonathan Pace , bu sayıyı Büyük İnternet Mersenne Asal Sayı Araması’nın sağladığı yazılımla buldu.

Kaynak: How It Works

“Bu Ay Öğrendiğimiz 10 İlginç Bilgi (Aralık)” üzerine bir yorum

  1. Asal sayı bilgisi çok ilginç biz genelde küçük sayılarla ilgilendiğimizde 23 milyon basamaklı bir sayı olduğunu öğrenince şaşırdım

    Yanıtla

Yorum yapın