Biyonik Kalp (BiVACOR)

0

Kas yerine metal içeren biyonik kalp kan akışını nasıl sürdürüyor?

Kalp ve damar hastalıkları dünyada yaşanan tüm ölümlerin %31’inden sorumlu. Kalp nakliyle birçok vakayı tedavi etmek mümkün olsa da verici bulmak gittikçe zorlaşıyor: Nakil için dünya genelinde yılda yalnızca 4.000 kalp bulunabiliyor. Tam yapay kalp (TAH) uygulaması hayatları kurtaran bir devrim yaratabilir. Onlarca yıldır çeşitli tam yapay kalp denemeleri yapılıyor ama şu ana dek hiçbiri gerçek kalbin işlevini birkaç yıldan uzun süre boyunca kopyalamayı başaramadı.

En yeni ve uzmanlara göre en umut verici TAH cihazının adı BiVACOR. 3B baskı yoluyla üretilen bu titanyum pompada kan dolaşımını sağlamak için özerk bir manyetik rotor kullanılıyor. Daha önceki TAH teknolojilerinde yaşanan yaygın sorunlardan biri, cihazın hareketli parçalarının aşınması ve yıpranmasıydı. Manyetik levitasyon (maglev) sayesinde BiVACOR’un merkezi döner rotoru, elektromıknatıslı bir yatağın içinde asılı duruyor. Elektrik mıknatıstan geçerken rotor dönerek atardamar ve toplardamarlardaki kanı harekete geçiriyor. Maglev, normal sürtünmeden kaynaklanan aşınmaları önlüyor ve aşınmanın ardından gelen komplikasyonları da azaltacağı düşünülüyor.

Kola kutusundan daha küçük boyuttaki bu cihaz, seçici lazer sinterleme (SLS) denilen bir metal 3B baskı tekniğiyle üretiliyor: İnce titanyum tozları lazerle eritilerek üst üste binen tabakalar basılıyor ve cihazın son hali yavaş bir şekilde ortaya çıkıyor. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde BiVACOR umut verici sonuçlar verdi. İnekler 90 günlük test süresi boyunca hayatta kaldı. Bununla birlikte, cihaz hala geliştirme aşamasında ve henüz hiçbir insan üzerinde denenmedi.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T