10 Soruya 10 Cevap

0

Kutup Işıkları Neden Ekvator Yakınında Oluşmuyor?

Manyetik alanları gözle görebilseydiniz Dünya’yı kuzey ve güney kutuplarından çizgilerin çıktığı bir çubuk mıknatısa benzetirdiniz. Bu manyetik alan bir ucu kalkan oluşturarak uzaydan gelen birtakım şeyleri, örneğin güneş rüzgarını saptırır.

Güneş, yüklü parçacıklar püskürtür ve bunlar da geçerken manyetik alana basınç uygular. Bu parçacıklar manyetik alan çizgileri arasında atlar, sonra da çizgilerin Dünya‘ya doğru kıvrıldığı yer olan kutuplara yönelir. Parçacıklar burada atmosfer gazlarıyla çarpışarak enerjisini havaya aktarır. Gazlar da enerjiyi yeniden serbest bıraktığında rengarenk ışık paketlerini görürüz.

İlk Süper Otomobil Neydi?

Birçok uzmana göre ilk modern süper otomobil, tarz sahibi 1966 model Lamborghini Miura’ydı. Piyasaya sürüldüğünde dünyanın en hızlı seri üretim otomobili olan Miura, günümüzün süper otolarında yaygın görülen tasarım özelliklerini barındırıyor. Fakat insanlar daha 1920’lerden beri hızlı ve güçlü otomobiller için “süper oto” tanımını kullanıyor.

A Vitamini Ne İşe Yarıyor?

A vitamini loş ışıkta görmemizi sağlayan, ışık algılayıcı rodopsin pigmentinin bir parçasını oluşturuyor. Ağız, burun ve sindirim sisteminin içini kaplayan membranların, cildimizin ve bağışıklık sisteminin sağlığını korumada da rol oynuyor.

A vitamini eksikliği körlüğe, enfeksiyon riskinin artışına, cildin kuruyup pul pul dökülmesine yol açabiliyor. Bununla birlikte A vitaminin de fazlası zararlı. 1913’te Antarktika ya giden bir kaşif, bir köpeğin karaciğerini yedikten sonra aşırı doz A vitamini yüzünden ölmüştü.

Sıcak Havada Neden Yoruluyoruz?

Vücudunuz iç sıcaklığını 37 C’de tutmak için çok miktarda enerji harcar. Kan damarları genişleyerek sıcak kanın cilt yüzeyine yakın akmasını, böylece ısısını kaybetmesini sağlar. O yüzden geçici olarak cildimiz kızarabilir.

Aynı zamanda daha fazla terleriz, bu da buharlaşarak cildi serinletir. Fakat bunun için de kalbimizin daha hızlı kan pompalaması ve metabolizma hızımızın (dolayısıyla da vücudun gereksinim duyduğu kalori miktarının) artması gerekir.

Tüm bu ekstra çaba insanı yorgun düşürür ve vücut terleme yoluyla su kaybettiğinden, dehidrasyon durumu daha da güçleştirir.

Neden Bazı Materyallere Dokununca Statik Elektrik Çarpıyor?

Statik elektrik, materyallerin birbirine sürtünmesi ve eksi yüklü elektronları kaybetmesi ya da kazanmasıyla oluşur. Bu durumda materyalde artı ya da eksi yük birikir ve bu da boşaldığında elektrik şokuna yol açar. Bazı materyaller daha kolay elektron kaybeder ya da kazanır ve bunları giydiğinizde statik şoka daha meyilli olursunuz.

Vazelin Nedir Ve Neden Cilt Bakımında Kullanılır?

Petrol jolesi ya da petrolatum adıyla da bilinen vazelin, petrol sondajının rafine edilip saflaştırılmış bir yan ürünüdür. Cilde uygulandığında nemi hapseden, böylece cildin kuruyup çatlamasını önleyen doğal yağlar ve mineral yağları barındırır.

Güneş Nasıl Oluştu?

Bilim insanları Güneş‘in uzayda dönen dev bir gaz ve toz bulutu olarak başladığını düşünüyorlar. Milyonlarca yıl içinde bu bulut kendi etrafında giderek daha hızlı dönmeye başladı ve çökerek bir diske dönüştü. Diskin etrafındaki materyallerin bir kısmı birbirine yapışarak gezegenleri oluşturdu ama gazın ve tozun çoğu ortadaki büyük kütleye çekilerek Güneş dediğimiz gök cismini meydana getirdi.

Güneş‘ in merkezindeki sıcaklık ve basınç o kadar yükseldi ki termonükleer tepkime başladı ve atomları çarpıştırarak enerjiyi açığa çıkaran, böylece Güneş‘in “yanmasını” sağlayan zincirleme füzyon tepkimesini tetikledi.

Cep Telefonları Nasıl Titreşir?

Birçok telefonda, şafta bağlı dengesiz bir parçayı döndüren basit bir motor bulunur. Ağırlığın dengesiz dağılımı, bu kısım hızla döndürüldüğünde telefonun titreşmesine yol açar.

UHT Süt Nasıl Yapılıyor?

Marketlerde buzdolabında saklanan pastörize sütler, en az 15 saniye boyunca 72 C’de tutuluyor, sonra soğutuluyor. Bu yüzden de raf ömürleri 15 günle sınırlı. Oysa ultra yüksek ışıl işlem görmüş (UHT) sütler, üç saniye boyunca 140 C’ye kadar ısıtılıyor, sonra soğutuluyor Bu yüzden de oda sıcaklığında aylarca bozulmadan durabiliyor.

Fizyon Nasıl Olur?

Bir atom, nötron ve proton içeren bir çekirdekten ve etrafında dönen elektronlardan oluşur. Atomların iki ya da daha fazla parçaya bölünmesine fizyon diyoruz.

Nükleer fizyonda uranyum atomlarının çekirdekleri serbest bir nötronla çarpışarak bölünür. Bu, çekirdeğin bölünmesine ve iki farklı atom oluşturmasına yol açar. Bu süreçte de açığa enerji ve daha fazla nötron çıkar. Bu nötronlar da diğer uranyum atomlarıyla çarpışır ve zincirleme tepkime dediğimiz şey gerçekleşir. Yakıt kaynağı tükenene kadar nötronlar ve enerji açığa çıkmaya devam eder.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T