Yapay Zekanın Tarihçesi

0

Yapay zekalar işe dipten başlayıp bir anda yükselerek şampiyonları yenen makinelere dönüştüler. Yapay zekanın tarihçesi…

Alan Turing (1936)

İngiliz matematikçi Alan Turing, günümüzde bilgisayar bilimlerinin temeli sayılan ”Evrensel Makine” adlı makinesini yayımladı.

Alan Turing (1950)

Alan Turing insan zekasıyla makine zekasını karıştırmak için bir taklit oyunu fikrini ortaya attı. Günümüzde buna Turing Testi diyoruz.

1950

Bilimkurgu yazarı Isaac Asimov, Ben Robot kitabını yayımladı. Bu kısa öykü koleksiyonunda Asimov, bir yapay zekanın, yaratıcılarına saldırmasını önlemek üzere tasarlanmış üç Robot Yasası’nı özetledi. Bu eser, bir nesil boyu robotikçilere ve bilgisayar bilimcilerine Yapay Zeka yaratma macerasında yol gösterdi.

1956

”Yapay zeka” terimi ilk kez Dartmouth Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı bir yaz konferansında türetildi.

1973

Olumlu tahminlere rağmen YZ’nin ilerlemesi durakladı. Hükümet danışmanları makinelerin satrançta asla deneyimli amatör düzeyinin ötesine geçemeyeceğini savundu.

1981

Yapay zeka belli görevler için uzman bilgisayar sistemleri kullanan şirketler sayesinde paha biçilemez bir ticari araca dönüştü. Kimi şirketler bu sayede milyonlarca dolar kara geçti.

1990

Bilim insanı Rodney Brooks sinir bilimindeki gelişmelerden esinlenerek, yapay sinir ağları yaratmanın potansiyel faydalarını savundu.

1997

IBM’in inşa ettiği Deep Blue adlı makine dünya şampiyonu Garry Kasparov’u yenilgiye uğrattı. Kimileri için Deep Blue’nun stratejik eylem becerisi ve saniyede 200 milyon adede kadar hamleyi değerlendirebilmesi, YZ’nin gerçek gücünün göstergesi.

2008

Google’ın ses tanıma yazılımı yapay sinir ağlarını kullanarak doğruluk oranını %80’in üzerine çıkardı.

2011

IBM’in bir makinesi daha adını tarihe yazdırdı ve Watson, ABD bilgi yarışması Jeopardy’yi kazandı. Bu YZ için tam bir dönüm noktası ve satrançta kazanan bir bilgisayar programlamaktan çok daha zor.

Karmaşık soruları ve bulmacaları çözmek için, Watson desenleri tanıyacak biçimde eğitildi ve sinir ağları kullanarak tasarlandı.

2014

Eugene Goostman adlı bir program, makine ”zekasını” ölçen Turing testinin bir çeşitlemesini başarıyla geçti.

2016

Google DeepMind’ın AlphaGo’su Go oyununun büyük ustası Lee Sedolu’u yendi. IBM’in Deep Blue’sundan farklı olarak, AlphaGo tüm mümkün hamlelerin bilgisayara programladığı bir kaba güç yaklaşımı kullanamıyor. Onun yerine, kendi kazanma stratejisini geliştirene kadar makine öğrenimi yöntemiyle kendi kendine milyonlarca maç oynayıp alıştırma yapıyor.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T