Tardigratlar (Su Ayıları)

0

Tardigratlar, yani su ayıları gezegendeki en tuhaf canlılardan biri. Mikroskobik boyutlardaki bu organizmanın her türlü koşula dayanabildiğini duymuşsunuzdur. Bir milimetre uzunluğundaki bu canlı gerçekten bazı süper güçlere sahip. Diğer türlerin sonunu getiren koşullar onu öyle kolay kolay öldüremiyor. Örneğin uzayın amansız koşullarına bile dayandıklarını biliyoruz. Peki belirli bir yaşam süreleri var mı?

Açıkçası bu bile nasıl bir ortamda yaşadıklarına göre değişebilir. Gezegenin hemen her yerine yayılmış olsalar da en çok nem oranı yüksek yerleri sevdikleri biliniyor. Örneğin nehirlerin yakınlarında olmaya bayılıyorlar. Çünkü yeterli besin ve suyu elde edebildiklerinde doğal yaşam sürelerini artırabilirler.

Tardigratların yaklaşık 520 milyon ila 100 milyon yıldır yaşadığı düşünülüyor.

Son derece sert koşullara dayanabiliyor olsalar da ömürleri 1-2 yıl civarında. Dolayısıyla kendileri için cennet sayılan böyle bir habitatta bile en fazla 2 yılı biraz aşan bir hayat sürebilirler.

Fakat kriptobiyoz denilen evreye girerlerse çok daha fazla yaşama şansları da var. Bu durum genelde çevresel koşulların zorlaşması yüzünden oluyor. Metabolizmalarını, deyim yerindeyse; kapatıyor, böylece donmaktan, susuz kalıp kurumaktan ya da açlık yüzünden ölmekten kurtuluyorlar. Yani Antarktika’da, hatta uzayda bile şansları var.

Metabolizmalarını olağanüstü derecede yavaşlatan bu evrede oksijen ve su ihtiyaçları azalıyor, ölü gibi donup kalıyorlar. Ama tabii ki o sırada bile yaşamları devam ediyor. Öyle ki 200 derece sıcaklıkta bu şekilde kuruyup kalmış, ölü gibi görünen tardigratların tekrar nemli ortama alındıklarında kısa süre içinde canlandıkları tespit edildi.

2007 yılında Avrupa Uzay Araştırmaları Ajansı, bir dizi mikro canlıyı alçak yörüngeye gönderip takibe almıştı. Susuz kalsalar da günlerce yaşamaya devam eden tardigratlar atmosferin dışında 12 gün boyunca hayatta kalabilmişlerdi. Ayrıca tardigratların  5.000 ila 6.000 Gy radyasyona maruz kalıp yaşayabildiği biliniyor.

Kaynak: Popular Science

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T