Sukhoi Su-57

0

Rusya’nın Su-57 (diğer adıyla PAK FA Tu-50) uçağı, Sukhoi firması tarafından imal edildi ve ilk defa Şubat 2018’de Suriye’de konuşlandırıldı. Beşinci nesil savaş uçaklarına dahil edilen Su-57, radarda görünmezlik teknolojisini kullanan ilk Rus uçağı.

Tıpkı F-22 gibi bu uçak da açılı kanatları ve testere dişini andıran kenarlarıyla radar dalgalarını saptırmak ve uçağı radarlara görünmez kılmak üzere geliştirilmiş. Su-57, bir çift Tip 117 motoru sayesinde 2 Mach gibi etkileyici bir hıza çıkabiliyor ve 1,6 Mach’ta süper seyir yapabiliyor. Bu özelliğiyle gerek F-22’den gerekse de F-35‘ten daha hızlı.

Tıpkı diğer iki uçak gibi Su-57 de silahlarını gizli bölmelerde taşıyarak radara yakalanmasını engelliyor. Aynı zamanda, radar engelleyicilere ek olarak RCS’sini küçültmek için, kalkan görevi üstlenen materyaller ve kaplamalar içeriyor. Kokpit ve pilotun radar imzası küçültülmüş ve kanopi özel bir maddeyle kaplanmış.

Bununla birlikte SU-57, RCS değerinin 0,3-0,5 metrekare olması nedeniyle eleştirilere hedef oluyor. Oysa bu değer F-22’de 0,0001 ve F-35ʻte 0,001 metrekare. Bir başka deyişle görünmezlik becerileri diğer rakiplerininki kadar etkileyici değil. Ne var ki Amerikan rakiplerinin geçemeyeceği bir üst hıza sahip.

Su-57 Teknolojisi

Büyüklük: 22 metre uzunluk ve 14,2 metre kanat aralığıyla Su-57 bir savaş uçağı için biraz büyük.

Motorlar: Bir çift Tip 117 motoru, uçağı Mach 2 hızına ulaştırabiliyor.

Uzun Mesafe Operasyon: Uçağın azami menzili 3.500 kilometreyi buluyor ki bu F-22 ve F-35‘inkinden çok daha yüksek.

Yüksekten Uçuş: Bu uçak, 20.000 metre irtifaya çıkabiliyor.

Füze Sensörü: Kokpitin arkasında küçük bir yarım kubbe biçimindeki sensör, pilotu yaklaşan füzelerden haberdar ediyor.

Gizli Silahlar: Tıpkı F-22 ve F-35 gibi bu uçağın da silahları gövde içinde gizli.

Gizleyici Kaplama: Uçak radar dalgalarını emen materyallerle kaplanmış.

Kokpit: Kokpit pilotun radar imzanı saklayacak şekilde bir kaplamaya sahip.

Hayalet Silüet: Uçağın tüm kenarları radar sinyalini küçültmek için aynı hizada.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T