Richard Feynman (1918-1988)

0

20.yüzyılın en önemli fizikçilerinden ve tarihin gördüğü en büyük dehalardan kabul edilen Feynman, temel parçacıkların birbiriyle etkileşimlerini tanımlayan kuantum mekaniği ve kuantum elektrodinamiğine önemli katkılarda bulundu, atomaltı parçacıkların davranışlarını kendi yarattığı diyagramlarla açıkladı .

Bunların yanı sıra bilimsel çalışmaları, konuşmaları ve fikirleriyle kuantum bilgisayarlar ve nanoteknolojinin doğuşuna öncülük etti.

Hangi Dahilerden Etkilendi ?

Leonardo da Vinci Emst Mach Seymour Benzer Erwin Schrödinger Baruch Spinoza

Öne Çikan Nitelikleri

Müzik ve resimde de yetenekli olan Feynman bongo çalıyor, “Ofey” maflası ile resim yapıyordu. Çoklu algıya (sineztezi) sahip olan fizikçi Güney matematiksel fonksiyonlarla renkli görürdü. Doğuştan süper zeki olmasının yanında, aklına koyduğu her şeyi hızla ve kolayca öğrenmesi de onun en bilinen özellikleri arasında.

Sürekli, hayatında çok işine yarayacağım düşündüğü pratik çözümler geliştirir, kendisine özgü bu yöntemleri kullanarak her şeyi başarabileceğini düşünürdü. Ve gerçekten başarırdı. Yapmak istemediği ya da vakit kaybı olarak nitelendirdiği şeyler için de rahatlıkla “Hayır” diyebilen bir insandı.

Her şeyi sorgulamayı alışkanlık haline getirmiş meraklı zihnini ve annesinden aldığı mizah gücünü birleştirip hayatının her alanında kullandı. Yaşamın kendisine sunduğu zevklerden asla vazgeçmeden gelmiş geçmiş en büyük bilim insanları arasında yer almayı başardı.

Günlük Yaşamı

Çalışırken rahatsız edilmeyi sevmeyen Feynman hayatını bir rutine adamaktansa içinden geldiği gibi yaşamayı tercih eden ender dâhilerdendi. Uyku düzenini korumaya özen gösterir, her zaman dinlenmiş ve açık bir zihinle çalışır, sağlığından ödün vermeden yaşar ama belirli bir düzene sadık kalmazdı.

Fiziksel Aktiviteler

Zaten son derece aktif bir hayat sürdüğü için zamanının çoğunu dışarıda geçiriyordu. Son derece yüksek enerjisini hayatı kucaklaması, deneyimlere açık olması, sosyal bir yaşam sürdürmesi ve sevdiği şeylerin peşinden koşmasına borçlu olduğunu söylüyordu.

Feynman’dan Yarıtı Bir Zihin ve Mutlu Bir Hayat İçin Öneriler 

1.Başkalarının ne düşündüğünü asla önemsemeyin. Onların sizden beklediği şeyleri yerine getirmek gibi bir zorunluluğunuz yok. Bu beklentiler onların hatası sizin değil.

2.Ne olmak istediğinizi değil, ne yapmak istediğinizi bulun. Seveceğiniz şeyi bulun ve ona aşık olun.Öyle derinine inin ki diğer her şeyi unutun.

3.Her şeyi bilmek zorunda değilsiniz. Hatta bilmemek daha güzeldir;öğrenme isteği duyarsınız.

4. Sizi gerçekten ilgilendiren şeylere yönelin. Vaktinizi masa başında geçirmek yerine dışarı çıkın, hayatı gerçekten izleyin, tanık olun, deneyime dönüşürün.

5.Mizahın gücüne inanın, şakacı ve oyunbaz olmayı ihmal etmeyin ve her zaman dürüst olun.

6. Cesur olun ve yeni şeyler deneyin.

7.Yaratıcılığı ortaya çıkarmak zaman alır buna adanın.

8. Sade ve basit olanı hedefleyin. Yaratıcılık karmaşık sistemler üretebilmek değil, onları basitleştirebilmektir.

9. Her zaman ne yaptığınızı bilin. Kendinizi kandırmak çok kolaydır. Bu tuzağa düşmediğinizden emin olun.

Dönüm Noktası

Richard Feynman, çocukluğunda babasının kendisine aşılamış olduğu her şeyi sorgulama, asla sorgulamadan kabul etmememe alışkanlığıyla büyürken, bir yandan da bastırılamayan bir merakla “şeylerin” nasıl çalıştığını öğrenme arzusu duyuyordu. Babası bu konuda da yardımcı oluyor, sorularını son derece pratik çözümler ve örneklerle yanıtlıyordu. Bu sayede ilerleyen yıllarda ”Feynman Sorun Çözme Algoritması” adını verdiği yöntemi geliştirdi.

Anne ve babasının desteğiyle, 11 yaşındayken ilk laboratuvarını kurdu ve basit deneyler yaptı. Hemen ardından radyolar söküp tekrar takmaya başladı ve bu sıradan bir hırsız alarmı tasarladı. Kısa süre içinde komşuların bozulan radyolarını onarması için çağrılan bir çocuğa dönüşmüştü. Onları nasıl onaracağı hakkında en ufak bir fikri yoktu ama deniyor, karşılaştığı her radyoda yeni bir şeyler öğreniyor, öğrendiklerini diğer deneylerinde de kullanıyor ve bu arada tüm radyoları tamir etmeyi başarıyordu.

“Feynman Sorun Çözme Algoritmasi”

Hayatı kolaylaştıran pratik çözümlerinin temelindeki yöntemi basitleştirip, bundan herkesin faydalanabilmesi için üç aşamadan oluşan bir algoritma yazdı

1.Sorunun ne olduğunu yazın

2.Üzerinde gerçekten düşünün.

3. Bulduğunuz cevabı yazın.

Çok basit görünse de işe yarayan bu sistemin bilinçaltını devreye sokarak çözüm üretebiliyor oluşunda gizli.

Kaynak: Popular Science

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T