Plastik Yollar

0

Plastiği bir tür asfalta dönüştürerek yapılan plastik yollar plastik atık sorununu çözmemize yardımcı olabilir.

Her yıl 400 milyon tondan fazla plastik üretiliyor. Bu miktarın %75’i çöpe atılarak ya okyanus yaşamına zarar veriyor ya da düzenli depolama sahalarını dolduruyor. Bu malzemeleri geri dönüştürmek her zamankinden daha önemli hale geldi. Sorunu çözmenin yollarından biri de plastikten yollar yapmak.

Geri dönüştürülmüş yolların her kilometresinde 684.000 plastik şişe veya yaklaşık 2 milyon plastik poşet kullanabilir. Plastik şişelerden yapılma bir yolun güvenli olup olmayacağını merak edebilirsiniz ama testler, yol karışımlarına plastiğin dahil edilmesinin aslında sağlamlığı artırdığını, yolun iki kat daha güçlü olduğunu ve yoğun trafiğe daha dirençli olduğunu kanıtladı.

Dayanıklılığın artma nedeninin plastiğin esnek özellikleri olduğu düşünülüyor. Ağırlık altında ezildikten sonra geri tepme yeteneği, plastiğe kendi kendini onarma özelliğine benzer bir özellik kazandırıyor. Oysa asfalt yolların böyle bir özelliği yok. Ayrıca asfaltın hava koşullarına dayanıklı olma, çatlamayı ve çukur oluşumunu azaltma gibi temel özellikleri plastikte de var.

Plastik gibi alternatif malzemelerin kullanıldığı geri dönüşümlü yollar, aynı anda iki soruna çözüm üretiyor: Hem atık maddeleri çevreye zarar vermek yerine yeniden kullanıma sokuyorlar hem de asfalt yol yapımında kullanılan bitüm miktarını azaltıyorlar.

Daha sürdürülebilir yollar yaptığımızda üretimde kullanılan petrol miktarı da azalacak. Bu tip yollarda bir ton bitüm yerine plastik kullanıldığında bir ton daha az karbondioksit açığa çıkmış oluyor. Üstelik alternatif ve sürdürülebilir kaynaklar sadece plastikle sınırlı değil. Üzerinde durulan projeler arasında eski lastiklerin ve hatta zeytinyağı üretiminden kaynaklanan atık ürünlerin de geri dönüştürülmesi var.

Yollar Nasıl Daha Çevreci Olabilir?

Plastik kullanarak sağlam bir yol yapmak karmaşık bir iş. İlk olarak plastik şişeler, poşetler ve diğer nesneler yıkanıp küçük tanecikler halinde kesiliyor. Bunlar asfalt karışımıyla birleştirilmek üzere 170 santigrat sıcaklıkta eritiliyor. Ortaya çıkan karışımı kullanan işçiler, normalde asfalt yol yapımında olduğu gibi yol katmanlarını döşüyor.

Bazı plastiklerin tanecikleri farklı olduğu için farklı özelliklere sahip yollar ortaya çıkabiliyor. Yol üreticileri, esneklik ve dayanıklılıkları farklı olan üç çeşit plastik tanecik arasından seçim yapabiliyor. Örneğin, ağır tırların ve iş makinelerinin geçeceği yollarda daha güçlü tanecikler kullanılıyor. Plastik çeşitlerinin önem kazandığı yerlerden biri de Orta Doğu. Bu coğrafyadaki yolların aşırı ve sürekli sıcaklardan etkilenip bozulmaması için ısıya dayanıklı taneciklerin seçilmesi gerekiyor.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmekMesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T