Oshkosh Striker yakında tüm havalimanlanlarında görebileceğimiz güçlü ve dayanıklı bir itfaiye aracı.
Uçak benzini çok kolay tutuşabiliyor. Bu yüzden dünyadaki tüm havalimanlarında en son teknolojiye sahip özel itfaiye araçlarının kullanılması kaçınılmaz. Oshkosh Striker tam da bu ihtiyaca cevap vermek için geliştirilmiş bir araç. İlk modeli 2001 yılında piyasaya sürülen araç 2010 yılında tekrar elden geçirildi ve şu anda sınıfının en iyisi konumunda.
Alevi boğan köpüğü ve yüksek ivmesi, dumanı uçak kabinindeki herkesi saniyeler içinde nefessiz bırakabilecek yangınlara anında müdahale edebilmesini sağlıyor. ABD hava kuvvetleri üslerinde, hatta Beyaz Saray’da bile itfaiye aracı olarak Oshkosh Striker kullanılıyor.
Striker’in güçlü köpüğü ve jetleri aracın her durumda yangına en çabuk ve güvenli şekilde müdahale edebilmesine imkan veriyor. Mühendisler aracın hızlı ivmelenebilmesi için araç içinde gereksiz olarak görülen tüm parçaları çıkardılar, ağır parçaları da hafif materyaller kullanarak yeniden inşa ettiler. Özel süspansiyon sistemleri, daha yükseğe çıkabilen bir merdiven ve kendi kendini soğutan motoru ile en zorlu yangınların karşısına bile güvenle çıkabiliyor.
Basit kontrol sistemi ve geniş ön camı itfaiye aracı sürücüsüne yangına en uygun noktaya kadar yaklaşabilme imkanı veriyor. Striker’in 4×4, 6×6 ve 8×8 olmak üzere üç farklı modeli bulunuyor.
Her biri diğerinden daha büyük ve daha fazla ekipman taşıyor ve her biri bir havalimanı yangını söz konusu olduğunda mümkün olan en kısa zamanda uçağa müdahale edebiliyor. Bir Striker en büyük yangınlara bile ilk müdahaleyi yapabilmek için 1,590 litre köpük, 11,356 litre su taşıyabiliyor.
Oshkosh Striker Teknolojisi
Motor: Aracın V8 motoru hem tekerleklere güç veriyor hem de su ve köpük jetlerini çalıştırıyor. Bilgisayarlar güç dağıtımını otomatik olarak farklı durumlara göre en verimli olacak şekilde ayarlayabiliyorlar.
Hafif Şasi: Oshkosh 44 ton ağırlığında olabilir, ama hantal bir itfaiye aracı değil. Her parçası özel materyallerden hafif ve dayanıklı olacak şekilde üretilmiş.
Kimyasal Tank: Striker hem köpük hem de Potasyum Bikarbonat taşıyor. Bu madde yangındaki oksijen reaksiyonunu durdurmak için kullanılıyor
Kabin: İçinde beş kişiyi taşıyabilen Striker’ı kontrol etmek o kadar kolay ki, tüm işi tek bir kişi yapabiliyor.
Kameralar: Suyu alevlerin tam kaynağına sıkmak için özel kızılötesi kameralardan destek alınıyor.
Delici – Püskürtücü: Oshkosh Striker’a takılan 142 santimetrelik özel bir püskürtücü uçağın gövdesini delip içine alev boğucu köpük basmasına imkan veriyor.
Gövde Altı Hortumlar: Havalimanlarında yakıt sızıntısı çok görülen bir problem. Striker’ın gövdesinin altında bulunan hortumlardan sızıntıları örtmek için 360 derece köpük püskürtülebiliyor.
İtfaiyecileri Korumak: Araç içindeki personel özel camdan imal edilen ve yüksek görüş açısı sağlayan pencerelerle korunuyor.
Kaynak: How It Works