Max Planck (1858-1947)

0

Alman bilim adamı ve Kuantum Kuramı’nın kurucusudur.

Doğum Tarihi: 23 Nisan 1858

Doğum Yeri: Kiel/ Almanya

Uzmanlık Alanları: Fizik ve Matematik

Ödülleri: 1918 Nobel Fizik Ödülü

Eğitim Hayatı

Orta öğrenimini Münih’te Max Millian Lisesinde okuyan Planck, lisedeki fizik öğretmeninin etkisinde fiziğe özel bir ilgiyle bağlandı.

Liseden sonra Münih ve Berlin Üniversitesi’nde Kirchoff ve Hemholtz’un yanında öğrenime başladı. 1879’da Mühih Üniversitesi’nden mezun olan Planck burada 5 yıl öğretim görevliliğinden sonra Kiel Üniversitesi’nde matematik profesörü oldu.

Ne Yaptı?

Kuantum Kuramı’nı geliştiren Max Planck, termodinamik yasaları üzerinde çalışma yapmış ve kendi adıyla bilinen ”Planck Sabiti” ve ”Plack Işınım Yasası”nı bulmuştur.

Planck’ın yetkin örnek olarak aldığı kara-cisim üzerinde yürüttüğü kuramsal çalışması 1900’de yayınlanır.  Çalışmanın dayandığı temel düşünce şuydu: Madde her biri kendine özgü titreşim frekansına sahip ve bu frekansla radyasyon salan vibratörlerden ibarettir.

Çözümüne deneysel verileri matematiksel olarak dile getiren masum bir formül gözüyle bakıyordu. Oysa ”Kuantum” dediği enerji paketi ile bir dalga frekansı arasındaki ilişkiyi belirleyen denklemi, bilimde yeni bir devrimin temel taşıydı.

Fiziğe Etkileri

Planck’ın buluşu, enerjinin sürekliliği fikrini temelden sarsıyordu. Kaldı ki, çok geçmeden Albert Einstein‘ın 1905’te ortaya koyduğu ”Fotoelektrik Etki” diye bilenen teorisiyle ışık da kuantum teorisinin kapsamına girer. Böylece ısı, ışık, elektromanyetizma vb. radyasyon türlerinin tümünü kuanta biçimde verildiği alındığı hipotezi doğrulanmış olur. Bu hipotezden sonra Bohr, Schrödinger, Heinsenberg vb. bilim adamlarının önemli katkılarıyla çağımız fiziğine egemen kuantum mekaniğine dönüşür.

Doğa olgularını mekanik modellere oturtarak değil, soyut matematiksel ilişkilere indirgeyerek açıklama yoluna giden ikinci ve belki de en önemli bilimsel devrim Mac Planck’ın başlattığı ”Kuantum Kuramı” ile gerçekleşmiştir.

Hitler Rejimi

Planck, Hitler rejimine karşı çıktığı için, savaşın bitimine kadar çeşitli güçlüklere uğradı. Büyük oğlunu 1916 yılında 1. Dünya Savaşı’nda kaybeden Planck, küçük ve tek oğlu olan Erwin’in 1944’te Adolf Hitler’e düzenlenen suikastta yer aldığı iddiasıyla idam edilmesini yaşamak zorunda kalmıştır.

Naziler yaşlı Planck’a ”Nanizme inanç ve bağlılık duyurusunu imzala, oğlun idamdan kurtulsun” önerisini getirdiler. Planck, tek umudu olan oğlunun ölümü pahasına, yaşam anlayışına ters düşen duyuruyu imzalamadı.

İlk karısını 1909 yılında kaybeden Planck, ikiz kızlarının ikisinide doğum yaparken kaybetmiştir.

İkinci Dünya Savaşı’nın bitmesinden sonra Göttingen’e yerleşen Max Planck, 4 Ekim 1947 tarihinde Göttingen’de öldü.

Kaynak: Biyografi.info

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T