Marie Curie (1867-1934)

0

Uranyumla radyoaktivite deneyleri yaptı, radyoaktif özelliğe sahip elementleri buldu, radyumu ve polonyumu keşfetti. Radyoaktivite çalışmalarıyla fizik dalında, radyumun keşfiyle kimya dalında Nobel Ödülü sahibi oldu ve radyoloji biliminin temelini attı.

Nobel Ödülü’nü alan ilk kadın, ödülü iki kere alan ilk bilim insanı olma unvanına sahip.

Ödülleri: 2 Nobel ödülü,4 Madalya

Uzmanlık Alanları: Fizik ve Kimya

Hangi Dahilerden Etkilendi: Babası; Wladyslaw Sklodowski

Öne Çıkan Nitelikleri

Erkeklerin dünyasında kendisini ve araştırmalarını bir kadın olarak sergilediği dirayetli, güçlü,kararlı ve dik duruşa rağmen utangaç olduğu, bu nedenle vaktini laboratuvarında geçirmeyi tercih ettiği biliniyor.

Utangaçlığı yüzünden dikkat çekmemeye çalışır, yolu hayranları tarafından kesildiğinde bundan rahatsız olurdu. İnsanlar bu tutumunu yanlış anlayIp, onun soğuk ve kibirli biri olduğunu sanırlardı. Ayrıca seyahat etmeyi de hiç sevmezdi.

Günlük Yaşam

Curie’nin günlük yaşamı araştırmaları ve deneylerinden ibaretti. Öyle ki laboratuvardan eve geçerken, üzerinde çalıştığı radyumu bir kavanozun içinde yanında taşır, yatağının başucuna bırakırdı.Radyumu uzunca bir süre boyunca çok yakınında bulundurduğu için radyasyona maruz kalıp ilerleyen yıllarda ciddi sağlık sorunları yaşadı.

Uyku ve Beslenme

Uyku sorunları ve düzensiz beslenme biçimi vardı.Madam Curie kendisini çalışmalarına öyle kaptırıyordu ki çoğunlukla yemek yemeyi unutur, sadece işlerine devam edebilmek için atıştırırdı. Günün tamamında deneyleriyle meşgul olduğu için belirli bir uyku düzeni olduğu da söylenemez.

Dönüm Noktası

Curie, matematik ve fizik derslerini babasından aldı. Okulda da dikkat çeken bir öğrenciydi. Akademik başarısı ilerleyen yıllarda artarak devam etti.

Hayatında belli bir dönüm noktası olduğu söylenemez. Ancak o zamanlarda bir kadının bilimsel deneyler yapması kabul gören bir durum olmadığı için kendine ait bir laboratuvar edinebilmiş olmasını, Paris’te ünlü bir bilim insanı olarak tanınan eşi Pierre Curie ile evliliğine borçluydu. Kendisine Nobel ödüllerini getiren keşiflerini bu laboratuvarda yaptı.

Nobel Ödülleri

Kadın olduğu için bilim dünyasında kendisini ispatlamak adına herkesten çok çalışmak zorunda kaldı. Radyum deneylerini eşi Pierre Curie ile ortaklaşa yürüttüğünden Nobel komitesi ödülün verileceği kişiyi açıklarken sadece Pierre’in ismini yazmayı uygun görmüştü. Pierre ödülü Marie’nin hak ettiğini belirterek tek başına almayı reddetti ve böylece komite durumu tekrar değerlendirmeye karar verdi. Sonunda ödül Marie Curie’nin oldu.

Kocasını trajik bir kazada kaybeden Curie, Sorbonne Üniversitesi’nde Pierre’in yerini alıp ilk kadın araştırma görevlisi olma unvanına sahip oldu. İlk dersini vermek için sınıfa girdiğinde, o ana tanıklık etmek isteyen yüzlerce öğrenci, sanatçı, bilim insani ve gazeteci onu bekliyordu. Kısa süre sonra ikinci Nobel’ini de kazandı.

1934 yılında, 67 yaşındayken, kadınların bilim dünyasında kabul görebilmesini sağlamış öncü bir bilim kadını olarak, lösemi nedeniyle hayata veda etti.

Marie ve Pierre Curie’nin kızı Irene Joliot-Curie de ilerleyen yıllarda tıpkı annesi gibi kocası Frederic Joliot-Curie ile birlikte yaptığı araştırmalar için kimya dalında Nobel Ödülü’ne layık görüldü.

Kaynak: Popular Science

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T