Kamuflaj Teknolojisi

0

Kamuflaj, hayvanların görünürlüklerini azaltmak ve çevrelerine uyum sağlamak için kullandıkları doğal bir taktik. Hayvanlar avcılara karşı görünmez olmaz için kamuflajlı kullanırken, insanlarsa hem eğlence amacıyla hem de askeri amaçlarla hayvanlardan ilham alıyor.

Askeri araçlar; dünyanın farklı yerlerindeki renk, sıcaklık ve arazi dokusuna uyum sağlayan yeni kamuflaj teknolojileriyle donatılıyor. Amaç, hayvanlara benzer şekilde, varlıklarını düşmandan gizlemek.

Her yer savaş alanı olabilir: Çöller, ormanlar ve kalabalık şehirler gibi birbirinden farklı alanlarda askeri operasyonlar düzenlenebilir. Bu çeşitliliği dikkate alan BAE Systems, farklı ortamlarda çalışabilen esnek bir kamuflaj sistemi tasarladı. ADAPTIV adı verilen sistem sayesinde taşıtlar çevre sıcaklığını taklit ederek ısı dedektörlerini atlatabiliyor ve değişen arazi koşullarına uyum sağlayabiliyor.

Çalı, kaya ve hayvan gibi nesneleri bile taklit edebiliyorlar. Nasıl ki bukalemunlar avcılara görsel uyarı işaretleri gönderiyorsa bu taşıtlar da sivillere ve müttefiklere barışçıl niyetlerini bildiren yazılar gösterebiliyor. Tüm bunları sağlamak için taşıtların yüzeyi “modül” denilen altıgen hücrelerle kaplanıyor. Modüller sıcaklığı değiştirebiliyor ve çeşitli desenler görüntüleyebiliyor. Gerekirse birbirinden ayrı olarak da yönetilebiliyorlar.

Savaşta düşmanı kandırmaya çalışmak yeni bir olgu değil. Bazı askerler 19. yüzyılda haki üniforma giymeye başlamıştı. I. Dünya Savaşı’nda düşman askerlerinden gizlenmesi gereken araçlar ve binalar, hayvan desenlerinden esinlenen çizgiler ve şekillerle boyanıyordu. Şimdi de teknolojik gelişmeler çok daha etkili olanaklara kavuşmamızı sağladı.

Kamuflajın odak noktası askeri uygulamalar olsa da mimarlık gibi bazı alanlarda da kamuflaj teknikleri kullanılıyor. 2013 yılında Güney Kore hükümeti Tower Infinity’ye inşaat izni verdi. 450 metre yüksekliğe ulaşacak olan bu gökdelenin bir tarafındaki yüzlerce LED ekran, öbür taraftaki kameralardan gelen görüntüleri yansıtacak. Yani belli açılardan bakıldığında gökdelenin arkası görünecek ve gökdelen “görünmez” olacak.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T