İyon Rüzgarı Uçağı

0

Hava yolculuğu, karbon emisyonlarının azaltılmasının önündeki en büyük engellerden biri. Fosil yakıtıyla çalışan jetler ya da pervaneli uçaklar, Wright Kardeşler’in uçaklarını ilk kez uçurdukları 1903’ten bu yana havacılığın kralı. Ancak Massachusetts Teknoloji Enstitüsü fizikçilerinin geliştirdiği iyon rüzgarı uçağı, her şeyi değiştirebilir. Bu uçak 2018 sonunda, sadece birkaç gramlık ağırlığıyla, hiçbir hareketli parçası olmadan sürekli uçabilen ilk uçak oldu.

Kod adı “Version Two” (İkinci Versiyon) olan uçak elektro aerodinamikle havada kalıyor ve güçlü lityum polimer bataryalarıyla yüksek voltaj üretip atmosferdeki azotu iyonize ediyor. Bu da süperşarjlı iyonların nötr hava molekülleriyle çarpıştığı ve elektronları yükleyerek sessizce ileri yönde itki oluşturduğu bir iyon rüzgarı meydana getiriyor.

Version Two, yapılan denemede yalnızca 60 metre uçabildiyse de tamamlanması, hava yolculuklarında içten yanmalı motorlara bağımlılığı azaltma yönünde atılmış çok önemli bir adım. İyon rüzgarı uçaklarının hem yeterli itkiyi sağlaması hem de büyütülmesi mümkün olursa bu teknoloji, elektrikli ve melez uçak sistemlerinin
geliştirilmesinde kilit rol oynayabilir.

Version Two yalnızca 2,45 kilogram ağırlıkta ama havalanmasını sağlayacak kadar güçlü bir iyon rüzgarı oluşturmak için 40.000 volt üretmesi gerekiyor. Sorulması gereken asıl soru şu: Daha yüksek voltaj elde etmek ya da daha az voltaj gerektirecek şekilde sürecin verimini artırmak mümkün mü? Yanıt evetse o zaman tümüyle elektrik gücüyle çalışan uzun menzilli yolcu uçaklarının, işe ve tatile giden yolcuları dünyanın dört bir yanına, hiç fosil yakıtı yakmadan taşıması fikri bile heyecan veriyor.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T