Işın Kılıçları (Star Wars)

0

Bilim insanları efsanevi ışın kılıcını yaratmanın iki yolunu önerdiler. Bunlardan biri, maddenin dördüncü hali olan plazmayı kullanmak. Plazma, atomların eksi yüklü elektronlar ve artı yüklü iyonlar olmak üzere ayrıştığı, iyonlaşmış bir gaz. Teoride bu süper ısınmış madde metali kesebiliyor ama bunun için akıllara durgunluk verecek miktarda enerji gerek ve elinizde tutamayacağınız kadar da sıcak.

Bir diğer fikir de lazer kullanmak. Harvard ve MIT’den bilim insanları fotonların birbirleriyle etkileşime girmeye ikna edilebileceğini ortaya çıkardı. Bir vakum odasında, neredeyse mutlak sıfıra varan bir sıcaklıkta rubidyum atomlarıyla birbirlerine bağlanırlarsa birleşerek molekül oluşturabiliyorlar. Bu da lazerlerin birbirlerinin içinden geçmek yerine gerçekten çarpışmasına yol açıyor. Bunun potansiyel dezavantajı, lazerin kolayca geri yansıtılabilmesi. Yani rakibinizin tek yapması gereken yanında bir ayna taşımak. O zaman kendi kılıcınızı kolayca size karşı kullanabilir.

Gerçek Hayatta Işın Kılıcı Yapılabilir mi?

Bu galaktik kılıcı yapmak için çok uğraşmak gerek.

Plazma Işını: Plazmanın yoğunlaştırılarak bir huzmeye dönüştürülmesi lazım. Bu da plazma parçacıklarını kontrol eden manyetik alanlarla elde edilebilir.

Katı Çekirdek: Plazma ışın kılıçları birbirlerinin içinden rahatça geçer. Bunu önlemek için katı bir çekirdek kullanılabilir ama bu durumda materyalin aşırı yüksek sıcaklığa dayanabilmesi lazım.

Uç Nokta: Şu anda bir lazeri ya da plazmayı belli bir noktada durdurmanın makul bir yöntemi bulunmuyor.

Açma ve Kapama: Eğer katı bir çekirdek kullanılacaksa ışın kılıcı filmlerdeki gibi açılıp kapanmayacaktır.

Pil: Mevcut piller bir plazma ışın kılıcını çalıştıramaz. Bu sorun karbon nanotüpler gibi süper materyellerle çözülebilir.

El Yakıyor: Plazmanın aşırı sıcaklığı yüzünden kılıç tutulamayacak kadar ısınacaktır. Bir soğutma terhibatı düşünülebilir ama bu da taşınamayacak kadar büyük olur.

LaserSaber

Işın kılıcına çok benzeyen bir elektronik aygıt daha şimdiden piyasada. LaserSaber adlı bu ürün 80 santimetrelik polikarbonat bıçaktan ve alüminyum alaşımlı bir kabzadan oluşuyor.

Lazerin enerjisi tüm bıçağa eşit olarak dağıtılıyor ve hatta tıpkı filmdeki gibi “açılma” ve “kapanma” efekti de oluşuyor. Bunun için, tüpün içinde manyetik kuvvetle havada duran bir metal küre var. LaserSaber açılınca küre tüp boyunca ilerliyor ve en yukarıdaki mıknatısa gelip sabitlenerek bıçağa sabit bir uç oluşturuyor.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T