Güney Kutbu İstasyonu

0

Güney kutbu‘nda  hava sıcaklığı -75 °C lere kadar düşebilir.  Buraya yağan kar asla erimez. Burası gezegenimizdeki en yaşanılmaz nokta olabilir.  Ama inşaatçılar burada şimdiye kadar girişilmiş en cüretkar inşaat projelerinden birine atılıyor. Eşi benzeri olmayan bir yapı. 21.yy a ait bir araştırma merkezi. Devasa bir girişim Güney Kutbu İstasyonu…

Sabahın erken saatleri daha yolun başında bir dizi problemler başgöstermiş durumda. Çalışmayan buldozerler ve vinçler.  Dünyanın herhangi bir yerinde başagelebilecek olağan sorunlar, ama burası dünyanın herhangi bir yeri değil. Burası Antarktikanın göbeği… Bir mega yapı ekibinin imkansız denilecek işe başladığı yer.

Bu donmuş çorak arazide 15.000m²  yüksek teknoloji ile donanmış bir bilim merkezi inşa edilecek. Eğer inşaatçılar başarılı olursa burası dünyanın en gelişmiş bilim merkezlerinden biri olacak. Ama onları çetin zorluklar bekliyor.

Peki Sevkiyatlar nasıl oluyor?

11.000.000 kg’ın üstünde inşaat malzemesinin inşaat sahasına hava yoluyla taşınması gerekiyor. Ayrıca 1 yıl içinde 110 gün boyunca açık havada çalışabilirsiniz. Yani Antarktikanın yaz döneminde. Antarktikanın geri kalan zifiri karanlık kış döneminde tüm dış cephe çalışmaları durdurulmak zorunda kalıyor.

Çalışmaya destek olan ülkeler

Bu devasa proje UBV’nin ( Amerika devleti ulusal bilim vakfı) bir ürünü. Planlama ve inşa safası 10 yıldan uzun bir süredir devam etmektedir. Ama binayı tamamen dikmek için son sezona girmiş bulunmaktalar.

[minima-alerts alert_color=’primary’ alert_header_text=”]Makalemizin başında bahsettiğimiz çalışmayan buldozer ve vinçler arızalı değil, sadece  -40°C’de donmuş vaziyetteler. [/minima-alerts]

Duran vinçler eşi benzeri olmayan inşaat alanındaki çalışmaları durduruyor. Rakım 3000 metre, en yakındaki şehir neredeyse 1600 km uzaklıkta. Ayrıca bu çelikten süper yapının çevresi 14.000.000 km² buz ve karla kuşatılmış durumda.

Şantiye zorlukları

Peki öyleyse neden burada inşaat yapılıyor. Bilim adamlarına göre bunun yanıtı bariz. Güney kutbunun kendine has doğal ortamı dünyanın hiçbir yerinde olmayan inanılmaz fırsatlar sunuyor. Astronomlar için dünyanın ekseni üzerindeki konumu ve saf atmosferi sayesinde burası gök gözlemi için kusursuz bir mekan niteliğinde. Kalıcı buz tabakası fizikçilerin, evrenin ilk saniyelerini açığa çıkarabilecek gizmli atom altı parçacıklarını incelemelerine izin veriyor.

Dünyadaki hiç bir kıtanın olmadığı gibi izole halde bulunan ve şimdiye kadar kayıtlara geçmiş en düşük sıcaklıklara sahip Antarktika, insanoğlunun iklimler üzerindeki değişiklikleri izlemeleri için ideal bir yer ama bilim adamları güney kutbunda çalışabilmek için aynı zamanda burada yaşamak zorunda ve bu da eşşiz bir tesis gerektiriyor.

Güney kutbu istasyonu 150 kişiyi barındıracak ve besleyecek şekilde tesis ediliyor. Bu yeni binanın kendine ait bir güç istasyonu ve yakıt deposu olacak.  Su damıtım tesisinden tutun gelişmiş iklim araştırma merkezi ve devasa bir hareketli sonda istasyonu bulunacak. 3 km² ye kurulmuş araştırma merkezleri de cabası.

Ve en önemlisi evrenin kaynağına dair ipuçları arayacak olan  devasa bir radyo dalga teleskobu…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T