Elektrikli Scooter

0

Elektrikli taşıt endüstrisi giderek büyüyor. Şimdiye dek arabalara odaklanan bir pazar vardı ama son zamanlarda elektrikli bisikletler ve scooter’lar da fazlasıyla ilgi görüyor. Aslında bu ilgi biraz gecikmeli çünkü elektrikli bisikletler 1890ʻlardan beri var. BMW, 2016’da duyurduğu C Evolution modeliyle büyük ilgi gördü ve şimdi SEAT da kendi e-Scooter modelini tanıttı.

Bu araçların neden ilgi gördüklerini anlamak zor değil. Şehirler giderek daha kalabalık hale geldikçe trafik ciddi bir soruna dönüşüyor. Küçük ve manevra kabiliyeti yüksek bisikletler ve arabalar bu sorunu aşabilir. Eskiden benzinle çalışan mopedler bu işi yapıyordu. Türkiye’de ve birçok Avrupa şehrinde hala yaygın olarak kullanılıyorlar ama çevre duyarlılığı artan günümüz insanı elektrikli seçeneklere yönelmeye başladı.

Bu yeni taşıtlar harika olmakla birlikte zorlukları da yok değil. Birçok şehir, onları nasıl kontrol altında tutacağını henüz bilmiyor. Bu taşıtların güvenle kullanılmaları için yeni yasalara ihtiyaç var. “Elektrikli scooter” olarak tanımlanabilecek iki çeşit taşıt olduğu gerçeğini de unutmamak gerek.

BMW C Evolution ve SEAT E-Scooter geleneksel mopedlere benziyor. Bunlara bazen “maxi-scooter” veya “elektrikli moped” de deniyor. Bununla birlikte, çocukların kullandığı scooter’lara benzeyen iki tekerlekli ve pilli taşıtlara da “E-scooter” veya “Kick Scooter” deniyor.

Bu küçük scooter’lar Amerika’da öyle büyük bir sektör haline geldi ki Uber ve Lyft gibi büyük markalar oyuna dahil oldu. Lime gibi bazı markalarsa e-scooter kiralama işini Londra, Paris, Berlin ve Sydney’e taşıdı. E-scooter’ları kiralamak ucuz, kullanmak için sürücü belgesi de gerekmiyor.

Elektrikli Scooter Şarj Derdi

Pil, elektrikli scooter’ların muhtemelen en önemli parçası. O olmazsa hiçbir yere gidemezsiniz. Kötü haber şu ki, yakın gelecekte elektrikli araçların pil kapasitesi benzinli ve dizel otomobil ve bisikletlere yaklaşamayacak. Üstelik piller hiç de ucuz olmadığı için bu taşıtlar pahalı kalmaya devam edecek.

Ancak durum yavaş da olsa düzeliyor: 2015 yılında ortalama bir elektrikli otomobilin maliyetinin %50’sinden fazlasını pil oluşturuyordu. Bugün bu rakam %30’a düştü. Üstelik piller daha verimli hale geliyor. BMW C Evolution, 100 km menzil ve 15 beygir gücüyle piyasaya çıkmıştı. Güncel model ise 26 beygir gücüyle 160 kilometreye yaklaşıyor.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T