Dünyanın En Zehirli Hayvanları

0

Bazı hayvan türleri venom, bazıları toksin, kimiyse zehir üretiyor. Biz bunların hepsini zehir diye adlandırıyor olsak da venom ve zehir arasında büyük bir fark var: Bir canlıya dokunduğunuzda zehirleniyorsanız, o canlı zehirlidir. Ama o sizi ısırdığında zehirlendiyseniz, o zaman o canlı venoma sahiptir. Venom, vücudun dışına atılan bir toksin türü. Zehirse bir savunma mekanizması olarak üretiliyor ve vücudun içinde saklanıyor. Böylece başka bir canlı zarar vermeye çalışırsa zehirlenip ölüyor. İşte dünyanın en zehirli hayvanları…

Kutu Denizanası (Cubozoa)

Birçok türü mevcut olan kutu denizanalarının en tehlikelisi deniz yabanarısı (Chironex fleckeri) adını taşıyor. Bu denizanası tüm gezegendeki en ölümcül silaha sahip. 60 tane dokungacı var ve her bir dokungacında binlerce toksin kapsülü bulunuyor. Kapsül dediğimize aldanmayın; Bunlar deriye bir ok gibi saplanabilir. Ve her biri 60 kişiyi öldürecek oranda zehir taşıyor. Neyse ki saldırgan değil…

Dünyanın en zehirli canlısı unvanına sahip denizanası, deniz türleri için olduğu kadar insanlar için de tehlikeli. Onunla temasın sonucunda kurtulmayı başarsanız bile zehrinin verdiği acı aylarca sürebilir. Hatta zehrin etkisi ölümcül aşamaya ulaşmadan önce, bu katlanılamaz acı nedeniyle yaşamını yitiren insanlar da oldu.

Kral Kobra (Ophioophagus Hannah)

Kobralar, en tehlikeli türler arasında üst sıralardalar. Genellikle Hindistan ve Çin’in silk ağaçlı ormanlarında yaşayan kobra 7 metre uzunluğa, 10 kg ağırlığa ulaşabilen iri bir yılan türü. Nörotoksik, yani sinir sistemine zarar veren zehrini gözlerinin ardında bulunan tükürük bezlerinde üretiyor. Dişlerini avına geçirdiğinde, zehir çok kısa süre içinde merkezi sinir sistemini devre dışı bırakabilir. Dayanılamayacak kadar acılı olan bu süreç bir fili bile kolayca öldürüyor. Ve tek bir ısırıkta, diğer yılan türlerinden 5 kat fazla venom aktarabilir.

Koni Salyangozu (Conidae)

Okyanuslarda hüküm süren bir diğer ölümcül tür, zararsız görünse de tek damlasıyla 20 kişiyi öldürebilecek kadar güçlü bir venoma sahip. Koni salyangozunun venomuna karşı kullanılabilecek bir panzehir mevcut değil. Venom öyle hızlı etki ediyor ki sadece 10 dakika içinde öldürebilir. Bu nedenle ona “sigara salyangozu” dendiğine de şahit olabilirsiniz. Çünkü temasa geçtiyseniz, üzgünüz ama ancak son bir sigara içmenize yetecek kadar vaktiniz kaldı demekti.

Mavi Halkalı Ahtapot (Hapalochlana)

Muhteşem renkleri ve sevimli görüntüsüne aldanmayın. Ufacık ama son derece ölümcül. Zaten böyle göz alıcı renklere sahip bir canlı görürseniz, doğada bu renklerin “ben zehirliyim!” anlamına geldiğini hatırlamanızda fayda var. Sevimlilikse ayrı mesele.. Anavatanı Büyük Okyanus olan bu ahtapot genelde deniz tabanının yumuşak ve kumlu bölgelerinde, yani sığ sular ya da resiflerde yaşıyor.

Şimdi sevimli görüntüsü altına gizlediği ölümcül zehrine geri dönelim. Besin arayışında veya çiftleşme peşinde değilse genelde saklanmayı tercih eden ahtapotun zehri siyanürden 1000 kat güçlü. Dahası, zehriyle 26 kişilik bir insan grubunun tamamını, art arda saldırarak öldürebilecek kadar da çevik. Tetrodotoksin denilen bu nörotoksin ahtapotun tükürük bezlerinde bulunan bakteriler tarafından üretiliyor.

Yengeç ve karidese düşkün olan mavi halkalı, avını felce uğratıp, hiç acele etmeden yiyebilir. Ve çoğunlukla o zavallı canlıdan geriye sadece bir iskelet kalıyor. Bir tenis topu büyüklüğündeki minik ahtapotun insanlara saldırması pek rastlanan bir şey değil. Diyelim ki saldırdı, venomunu saldığı anda vücudun sinir iletimini devre dışı bırakıp kasları hareketsiz kılmasının yanı sıra körlüğe de sebep oluyor. Bu esnada nefes almamızı sağlayan kasları da felce uğrattığı için solunumun duruyor. Buna son verebilecek bir panzehir mevcut değil. Fakat saldırıya uğrayan kişiye hemen suni teneffüs uygulanması işe yarayabilir. Tabii çok kısa süre içinde hastaneye ulaştırıp, 24 saat boyunca yoğun bakımda tutulması da gerekiyor

Toksin Kokteyli (Leiurus Quinquestriatus)

Kuzey Afrika ve Ortadoğu’ya özgü bir tür olsa da kimi zaman ülkemizde bile rastlanabilen bu akrep türü İsrail çöl akrebi olarak da tanınır. Soluk sarı renkli akrep son derece narin ve kırılgan bir yapıya sahip. Tabii ki bu listede yer aldığına göre bir hayli tehlikeli. Solunum yetmezliğine sebep olan venomu çok güçlü nörotoksinlerin karışımından oluşan bir kokteyle benziyor. Yine de sağlıklı bir insanı öldürebilecek kadar etkili değil. Fakat kalp sorunlarıya da alerjileri olan bireyler için büyük bir tehlike oluşturuyor.

Kaynak: Popular Science

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T