Dünyada En Çok Görülen 10 Fobi

0

Fobi, kişinin normalde korkulmayacağını bilmesine rağmen anlamsız şekilde belirli bir nesne ya da belirli bir durumdan korkması durumudur. Dünyada En Çok Görülen 10 Fobi hangileri acaba?

Bir nesnenin ya da durumun fobi olarak düşünülmesi için, bu durumun altı ay ya da daha fazla süreyle devam etmesi gereklidir.

Fobi kurbanları, genellikle korku nedenleriyle yüzleşmekten ve bu durumu yaşamaktan kaçınırlar bunun içinde bazen tehlikeli önlemler alabilirler.

Fobiler, korkunç bir deneyimden sonra ya da genetik olarak ortaya çıkabilir. En yaygın fobilerin bazıları aşağıda belirtilmiştir.

1- Agorafobi

Agorafobi, mağdurların ikametgahları dışındaki ortamları güvensiz olarak algıladıkları bir fobi türüdür. Bu fobiye sahip kişiler, halka açık yerlere, alışveriş merkezlerine veya açık alanlara çıkmaktan korkmaktadırlar. Kurbanlar, bu yerlerden kaçınmak için her zaman ellerinden geleni yapmaktadır; hatta bazıları sırf bu nedenle evlerinden bile çıkamamaktadır. Agorafobi, genetik ve çevresel faktörlerden dolayı meydana gelebilir. Ayrıca kalıtsal olduğu da bilinmektedir. Agorafobi, Bilişsel Davranış Terapisi aracılığıyla bastırılabilir.

2- Akrofobi

Akrofobi, yükseklik korkusudur. Akrofobik olanların çoğu, yüksek bir seviyedeyken aşırı sinirli ve endişeli bir kişiliğe bürünürler. Bir yer, başkaları tarafından çok yüksek sayılmayacak durumda olsa bile akrofobikler için korku kaynağı olabilmektedir. Korku, düşme düşüncesiyle birlikte gelir ve semptomlar mesafe azaldıkça normale döner. Akrofobi hastalığının genel belirtileri; yüksekte aşırı terleme, panik atak geçirme, kalp atışlarının artması ve baygınlık geçirmedir. Korkuyu azaltmaya yardımcı olması için antidepresanlar ve antefsizlik ilaçları kullanılabilir.

3- Araknofobi

Araknofobi, örümcek, akrep ve diğer eklem bacaklı hayvanlardan korkma hastalığıdır. En yaygın fobilerden biri olan araknofobi, kurbanların örümcek ve diğer eklembacaklı hayvanları görünce; panik atak geçirmesi, bayılması, aşırı terlemesi, ağlaması veya çığlık atmasına neden olmaktadır. Bazı aşırı durumlarda, sadece örümcek ağının görülmesi bile korku patlamasını tetikleyebilir. Sakinleştiriciler ve evde tedavi, araknofobiyi azaltmaya yardımcı olabilir.

4- Astrafobi

Astrafobi, şimşek ve yıldırım korkusudur. İnsanlarda ve hayvanlarda görülen bir fobidir. Çoğunlukla astrafobiyi yaşayan hayvanlar köpekler ve kedilerdir. Tehlike minimum derecede olsa bile, şimşek çakması veya yıldırım düşmesi durumunda insanlar çok endişeli hissetmektedirler. Buna ek olarak mide bulantısı, ağlama, titreme, aşırı terleme, acil işemek ihtiyacı ve hızlı bir kalp atışı da görülebilecek diğer belirtilerdendir. Bu korku, özellikle yalnız olunduğu zaman daha yoğundur. Astrafobi hastalığına sahip kişiler, sesi ve ışığı bastırmak için genellikle yatağın altına veya dolaba saklanmaktadır.

5- Aviofobi

Aviofobi, uçuş korkusudur. Aviofobi kurbanları, düşme ihtimaline karşın uçağa veya helikoptere binmekten korkmaktadırlar. Hava yolculuğu içeren yolculuklardan mümkün olduğunca kaçınırlar. Hava seyahatinden bahsedilince bile kurbanlar kusabilir veya panik atak geçirebilirler. Planlı bir hava yolculuğu yaklaştığında çok gergin ve endişeli olmaktadırlar. Sürekli hava yolculuğu aviofobinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bilişsel Davranış Terapisi de keza aynı şekilde yararlıdır.

6- Kinofobi

Kinofobi, köpek korkusudur. Kurbanlar köpeklerin fotoğraflarına bakmaktan bile korkabilir. Bu fobi kadınlarda daha çok görülür. Aslında kinofobisi olan yetişkinlerin çoğu bu korkuyu çocukluk döneminde, özellikle de 5 ila 9 yaşları arasında almıştır. Kinofobi hastalığı köpekle kötü bir olay yaşama; ısırılma veya kovalanma gibi durumlardan sonra ortaya çıkmaktadır.

7- Klostrofobi

Kapalı alan korkusu olarakta bilinen klostrofobi, farklı kişiliklerde ve farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. Psikolojik nedenli hastalıklardan bir tanesi olan klostrofobinin en yaygın belirtisi, kişinin kapalı ve küçük alanda kaldığı anda panik atak, nefes sıkışması gibi durumları yaşamasıdır. Bunun teşhis edilebilmesi için uzman yardımı gerekir. Zira her nefes sıkışması klostrofobi olarak adlandırılamayacaktır. Tedavi edilmezse çok ciddi boyutlara ulaşabilecek bir hastalık olduğundan doktor yardımı almak da gereklidir.

8- Mikrofobi

Mikrofobi, bakteri ve mikropların bulaşması korkusudur. Fobiye ayrıca, verminopfobi, germophobia, bakillofobi veya bakteriyofobi de denir. Bakteriyofobi ve bakipofobi özellikle bakteri ve mikropların bulaşması veya bunlara maruz kalınması korkusunu ifade eder. Mikrofobi mağdurlarının sürekli ellerini yıkaması bu fobiyi niteleyen bir durumdur.

9- Ofidiyofobi

Ofidiyofobi yılan korkusudur. Kurbanlar, zehirden ya da yılanlar tarafından ısırılmaktan korkarlar. Çoğu insanda görülen en yaygın fobidir. Aslında, araştırmacılar insanların üçte birinin ofidiyofobik olduğunu keşfetmiştir. Kurbanlar sadece canlı yılanlardan değil, aynı zamanda yılan videolarından veya yılan resimlerinden de korkmaktadır. Bu fobi, yetişkinlere oranla çocuklardan daha sık görülür.

10- Sosyofobi

Sosyofobi, sosyal endişe bozukluğu olarak da bilinir. Sosyal bir olay ya da durumun içinde olmaktan korkma ve endişe etme olarak da tanımlanabilir. Sosyofobik bireylerin, normal utangaçlık düzeyini aşan özellikleri vardır. Bir yabancıyla konuşmaktan son derece korkmaktadırlar. Sosyofobi hastalığının belirtileri; genellikle toplumsal yerlerdeyken kızarma, kekeleme, aşırı terleme, mide bulantısı veya titremedir. Bazı durumlarda, panik atak bile geçirilebilir.

Kaynak: dunyaatlasi

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T