Dağ Keçileri Nasıl Tırmanır?

0

Sadece 4 toynağın sığabileceği boyutta ufak çıkıntıların üzerinde dengede duran dağ keçisinin kaderinde uzun ve ölümcül bir düşüş olabilir. Fakat bu dağ keçileri görünürde imkansız olan yerlerde dolaşmak için yaratılmışlardır. Çok nadir kayarlar veya dengelerini kaybederler.

Avrupa, Kuzey Asya ve Kuzey Afrika’nın dağlık kesimlerinde yaşayan bu hayvanlar, küçük ayak tabanlarına bağlı özel toynakları ile kayaların üzerine kolaylıkla tırmanabilir ve aynı kolaylıkla geriye inerler. Bu özel yetenek özellikle yırtıcılardan kaçmak için çok kullanışlıdır fakat yüksekte yaşamanın başka faydaları da vardır.

Kuzey İtalya’daki Cingno Dam’de yaşayan Alp dağ keçisi, en yukarıdaki kayaları yalamak için oraya tırmanır. Kayaların içindeki tuz, keçilere vejetaryen diyetinden kaynaklanan kalsiyum eksikliğini giderme imkanı sağlar. Fakat oraya varabilmek için 30 metre boyunca hassas çatlaklar ve çıkıntılardan oluşan çok tehlikeli bir yola katlanmak zorundadır.

Bu etkileyici tırmanma tekniği genelde dişiler ve yavrular tarafından uygulanır, çünkü erkeklerin büyük vücut kütleleri ve taşıması zor boynuzları onların dar yerlerde denge de durmasını zorlaştırır.

Tırmanmak İçin Tasarlanmış Toynaklar

Dağ keçisinin toynaklarında kıskaç benzeri parmaklar vardır ve dik yamaçlar için çok iyi tasarlanmıştır. Her parmağın üzeri katı keratin ile kaplanmıştır. Bizim tırnaklarımızın üzerindeki ile aynı madde olan bu madde onlarıı çok güçlü yapar.

Tabanları yumuşak ve lastikliyapıdadır, bu da yüzeyde ekstra tutunma için ek sürtünme sağlar. Toynakları aynı zamanda yük altındayken yayılır ve ağırlığı eşit olarak dağıtır. Her toynağın üzerindeki iki parmak birbirinden bağımsız olarak hareket eder ve düz olmayan bölgelerde kolaylık yaratarak dağ keçisinin çıkıntılara tutunmasına yardımcı olur.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T