Çikolata Tepeleri (Bohol, Filipinler)

0

Dağ ve tepelerin çoğu milyonlarca yıl içinde yerden yükselerek oluşur ama Çikolata Tepeleri, etraflarındaki dünyanın erimesiyle ortaya çıktı. Normalde dağlar, magmanın yüzeye çıkmak zorunda kalıp katılaşması veya iki kıtanın çarpışması sonucunda oluşur. Ancak bazı durumlarda “karst” denilen arazilerde dağlar ve başka jeolojik oluşumlar yükselebilir.

Karst, kayaçların (genellikle kireç taşının) şiddetli yağışlar ve yeraltı sularıyla eridiği bir kara alanıdır. Çok eski ve deniz kaynaklı organik maddelerin (örn. fosilleşmiş kabukluların) sıkışmasıyla oluşan, kalsiyum bakımından zengin kireç taşı kolayca çözünebilen bir maddedir.

Suyun yarattığı sürekli aşınmayla yavaş yavaş açılan mağaralar ve obruklar, yüzeydeki kireç taşının çökmesine neden olur. Böylece yüzeyin topografyası değişir ve arazinin çökmeyen kısımlarında höyükler ortaya çıkar.

Dünyada birçok karst örneği var. Üstelik bazıları yüzlerce metre yüksekliğinde, daha çarpıcı ve düzensiz tepelere ev sahipliği yapıyor. Çikolata Tepeleri’ni eşsiz kılan şeyse yüzlerce kez tekrarlanan pürüzsüz görünümleri. Bölgede, şekilleri kubbeye benzeyen bu tepelerden 1.260 ila 1.776 tane var. Yükseklikleri 30 ila 120 metre arasında değişiyor.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T