Brachiosaurus

İki katlı bir otobüsün üç katı uzunluğunda ve iki katı yüksekliğinde olan Brachiosaurus, gerçekten destansı büyüklükte bir yaratıktı.

Brachiosaurus, Geç Jura döneminde (yaklaşık 155-140 milyon yıl önce) Dünya‘da yaşamış bir sauropod dinozor cinsiydi. Dönemin birçok sauropodu gibi onların karakteristik özellikleri de büyük boyunları, nispeten küçük kafatasları ve beyinleriydi. Şu anda dek resmen doğrulanmış yalnızca bir türü var (B. altithorax) ama öne sürülen başka türleri de var.

Brachiosaurus Dinozorlarİlginç bir şekilde , diğer sauropodlar gibi bu canlılar da yaklaşık 60 ton gelmelerine ve 30 metre uzunluğunda olmalarına rağmen devasa vejetaryenlardı, sadece yaprakla besleniyorlardı. Evrim yoluyla böylesine uzun bir boyna sahip olmaları beslenme tarzlarıyla bağlantılı görünüyor. Kafalarının yüksekte olması, daha kısa türlerin yetişemediği yapraklara yetişmelerini sağlıyordu.

Onları bu kadar büyük yapan önemli etkenlerden biri, yüksekteki besin kaynaklarını tüketebilen fazla canlı olmamasıydı. Milyonlarca yıl boyunca “iyi” beslenebildikleri için aynı dönemde yaşayan diğer canlılardan daha büyük boyutlara ulaştılar.

Brachiosaurus NedirBrachiosaurus’un destansı büyüklüğü, saldırganlarla karşılaştığında da ilk savunma mekanizması oluyordu. Erişkin bir Brachiosaurus’un bacakları ağaç gövdesi gibiydi. Bunlara ağır, tıknaz kuyruğu da eklenince alt edilmesi çok zor bir hayvana dönüşüyordu.

Büyüklüğü ve beslenme şekli Brachiosaurus’a birçok fayda sağladı ama ölümüne yol açan etkenler arasında da sayılabilirler. Yaklaşık 14 milyon yıl önce kaynakların tükenmesi ve iklim değişikliği nedeniyle soyları tükendi.

Brachiosaurus DinozorYükseklerde Yaşam

Brachiosaurus’un boynundaki her omurun uzunluğu yaklaşık 1 metreydi. Günümüzün hayvanlarıyla karşılaştırıldığında bu inanılmayacak kadar büyük bir değer. Bu omurlar bir araya gelerek uzun, yılan gibi bir boyun meydana getiriyordu. Brachiosaurus, boynu sayesinde yüksek ağaçlara ve bitkilere kolayca uzanıp beslenebiliyordu.

Hayatta kalmak için çok fazla yaprak yemesi gerekiyordu. Küçük dinozorlara kıyasla Brachiosaurus’un uzun boynu ona beslenme avantajı sağlıyordu ama sakatlanmamak için çoğu zaman boynunu dikeye yakın bir pozisyonda tutması gerekiyordu.

20. yüzyılda popüler görüş, Brachiosaurus’un farklı yüksekliklerdeki yapraklara ulaşmak için kafasını kaldırıp indirdiğiydi. Ancak günümüzde, sadece kafa yüksekliği civarındaki yaprakları yediği, daha alçaktakileri ise büyüme aşamasındaki genç Brachiosaurus’ların yediği düşünülüyor.

Kaynak: Dinozorlar

Yorum yapın