Amazon Ormanları

0

Dünyanın oksijen kaynağı ; Amazon Ormanları

Güney Amerika’nın üst taraflarında Amazon havzasını kaplayan bu devasa ormanlar 5,5 milyon kilometrekarelik alanı, sıra dışı bitki örtüsü ve egzotik canlılarıyla dünyamıza nefes oluyor.Dünya oksijenini yaklaşık %20’si Amazon Yağmur Ormanları tarafından karşılanıyor.

Amazon ormanlarında oluşan şiddetli yağmurlar çevresel koşullardan değil, bölgesel buharlaşmadan dolayı oluşuyor. Bu doğa harikası kendi yağmurunu kendisi üretiyor. Amazon yağmur ormanları 40.000 çeşit bitkiye, 2.000 kuş türüne, binlerce memeli hayvana, 100.000 çeşit omurgasız canlıya ve 2.000 farklı balık türlerine ev sahipliği yapıyor.

Boyu 40 metre olan ağaçlar, zehirli çiçekler, sanki bir biblo gibi öylece duran baykuşlar, 30 farklı türü bulunan papağanlar buraları ziyaret eden insanları büyülüyor.

Amazon Ormanları Nerede?

Amazon yağmur ormanları, Amazon Havzası’nın çoğunu kaplayan bir yağmur ormanıdır. Güney Amerika’da yaklaşık beş buçuk milyon kilometrekarelik bir alanı kaplar. Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Bolivya, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası olmak üzere dokuz ülkenin sınırları içerisinde bulunur.

Amazon Yerlileri ve Amazon Kadınları

Medeniyetin kancasına takılmamış insanlar Her çeşit bolluğun hakim olduğu bölgede geçimini balıkçılık ve tarımla sağlıyor. Meyve, sebze ve tropikal bitkilerin yanı sıra zengin balık çeşidiyle neredeyse kıtanın tamamına ihracat yapılıyor. Ticaretle uğraşan halk dışında Amazon’da hala dünyaya hiç açılmamış, kendi kabuğunda yaşamaya çalışan kabileler bulunuyor.

Genellikle medeniyete açılmamak kendi tercihleri oluyor. Hem geleneklerini sürdürmek istiyorlar hem de yeni dünya düzeninin bir parçası olmak istemiyorlar. Amazon yağmur ormanları doğallığını büyük ölçüde bu kabilelere borçlu… Yol yapımına ve kentleşmeye izin vermeyen halk, geçimini avlanarak ve sebze yetiştirerek sağlıyor.

Doğanın parçası olmuş bazı kabileler, kendilerini “yüce ruhun çocukları” olarak adlandırıyor. Atalarının inançlarına sahip çıkıyor ve doğanın gücüne inanıyorlar. Dinsel törenleri de oldukça renkli bir atmosferde geçiyor. Yüzlerini ve vücutlarına çeşitli motifler yapıyor, saatlerce dans ediyorlar. Bu kabilelerin yaşadıkları köyler bir kaç haneden oluşuyor ve karadan ulaşım sağlanamıyor.

Amazon Ormanı Canlıları

Doğaya uygun olarak rengi yeşil olan Boa yılanı zehirli değil ama bir insanı tek başına yutabilecek büyüklüktedir. Pirana balıklarını anlatmamıza zaten gerek yok, kırmızı renkleriyle bir insanı 20 dk içinde tüketebilecek bir hızda ve çoğunluktadırlar.  Kuyruğuyla birlikte 2 metreye ulaşabilen su samurları tehlike yaratabilecek saldırganlıktadırlar.

Kaynak: Wikipedia, Google, Hürriyet

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T