Dünyanın En Büyük Yolcu Uçağı (Airbus A380)

0

Yolcu uçağı kategorisinde en üstlerde yer alan Dünyanın En Büyük Yolcu Uçağı’nı (Airbus A380) gelin beraber inceleyelim.

Dünyanın her yerinden yolcu taşımak havayolu şirketleri için yüksek maliyetli olduğundan, her uçağa mümkün olduğunca fazla yolcu sığdırıp yapılan sefer sayısını azaltmaları mantıklı. Airbus A380, tek sınıflı kabin konfigürasyonunda sunduğu çift katlı yapısıyla 853 yolcu taşıyabiliyor. Bu da rakibi Boeing 747-8’in taşıyabildiğinden 150 yolcu fazla demek.

220 adet kabin penceresi bolca doğal ışık sunuyor ve kabin havası her iki dakikada bir yenilenerek hoş bir atmosfer sunuyor.

Ne var ki çoğu A380’de dört ayrı sınıf bulunuyor. Ekonomi ve premium seçenekleri uçağın alt katında, birinci sınıf ve iş sınıfı yolcularıysa daha geniş yer sağlayan üst kısımda yer alıyor. Bu da yolcu sayısını 544’e indiriyor. Yine de bu, 747-8’in sunduğu dört sınıflık kapasiteden %40 daha fazla.

A380 sadece en büyük yolcu uçağı değil, motor gürültüsünü diğer yolcu uçaklarındakinin yarısına indiren ses azaltıcılar  sayesinde dünyanın en sessiz uçaklarından biri. Aynı zamanda daha yeşilci çünkü aynı miktarda yolcuyu taşımak için gereken uçuş sayısını azaltıyor ve yakıt tasarruflu motorlarının en yakın rakibinden %22 daha az karbondioksit yaydığı söyleniyor.

Airbus A380 , toplam ağırlığı 500 kiloyu bulan üç kat boyayla boyanıyor.

Ancak bu boyutta bir uçak yapmak bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Birçok havayolu, A380’in artan yüksekliğini ve kanat açıklığını dikkate alarak hangarlarını genişletmek zorunda kaldı. Bazı havaalanlarındaysa bu uçakların park edilebileceği yer bulunmuyor. Ayrıca bu kadar çok insanın iniş ve binişini hızlandırmak için terminal binasıyla uçak arasında iki adet körük kullanılması gerekiyor ki bu da sadece bazı havaalanlarının yerine getirebildiği bir şey.

Sonuç olarak, A380 dünyanın en büyük uluslararası havaalanları arasında uçuyor ve 15.200 kilometrelik menzilini, yolcularını konfor içinde taşımak için kullanıyor.

Gelecek Nesil Uçuş Güvertesi

A380’in kokpiti, pilotların eğitimde geçirmesi gereken süreyi azaltmak için diğer Airbus uçaklarınınkine çok benzer biçimde tasarlanmış. Sekiz adet büyük ve etkileşimli sıvı kristal ekran, navigasyon, motor ve sistem bilgilerini gösterirken şeffaf bir baş üstü ekran da pilotun görüş alanının üstüne bilgiler yansıtıyor.

Dört adet jet motoru son derece tasarruflu olacak şekilde tasarlanmış ve koltuk başına, en yakın rakibinden %22 daha az yakıt tüketiyor.

Pilotların eskiden beri kullandığı geleneksel kağıt belgelerin yerini, operasyonel bilgilerin daha kolayca ulaşılmasını ve uçağın performansının değerlendirilmesini sağlayan elektronik bir kütüphane almış.

Uçağın inişe hazırlanma sırasında, süreci kolaylaştırmak için uçuş ekibi hedef havaalanının pist uzunluğunu önceden belirleyip iniş sonrasında yavaşlamayı otomatik pilota devredebiliyor. Bu da pistin dolu kaldığı süreyi azaltarak havaalanının birim zamanda daha fazla uçağı kabul etmesine izin veriyor.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmekMesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T