Aerojeller

0

Aerojeller Nedir? Jeller iyi bilinen ama tümüyle anlaşılmayan maddelerdir. Örneğin, tatlı niyetine yediğiniz jöle gayet katı gözükse de neredeyse tamamen sudan oluşmuş olabiliyor. Geri kalanıysa suyu hapseden bir moleküler kafes yapısı oluşturarak stabilite sağlayan jelatin. 

Aerojeller ise buna benziyor ama hacimlerinin büyük kısmını sıvı değil de bir gaz, çoğunlukla da hava oluşturuyor. Çoğu aerojel en az % 95 gaz içeriyor ama hacminin % 99.981 hava olanları da üretildi. İçindeki çok az miktarda katı bile, bu malzemeye katı özellikleri kazandırabiliyor.

Bu malzeme o kadar hafif ki aerojelden yapılmış 150 adet tuğla 4 kilo bile etmiyor.

Aerojellerin genelde genleşmiş polistirene benzediği söyleniyor ama onlardan çok daha hafifler. Görünümleriyse çok farklı olabiliyor. Birçoğu yarı şeffaf olan aerojellere, katı halde duman diyenler de var. Aerojeller genelde silika (silikon dioksit) kullanılarak yapılıyor ama diğer metal oksitler, karbon, polimer ve hatta grafen bile aerojel üretiminde kullanılabiliyor ve böylece ortaya, yedi kat hafif bir aerojel çıkabiliyor.

Uygun malzemeyi seçerek aerojelin özelliklerini farklı kullanım alanlarına uydurmak mümkün. Örneğin metal kalkogenitlerden (bakır içerikli camlardan) yapılmış aerojeller yarı iletken özellik sergiliyor ve güneş ışığıyla hidrojenden su elde etme ya da güneş pilleri gibi enerji uygulamalarında kullanılma potansiyeline sahip.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T